REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žemlový nákyp s řeřichou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nákyp z housek, cibule, vajec a dalších ingrediencí, podávaný s vložkou řeřichy zamíchané ve smetanové omáčce.


Ingredience:
40 gmásla + na vymazání
1/4 lmléka
5 ksvčerejších housek
2 ksvajec
1 kscibule
sekaná petrželka
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
50 gstrouhaného sýra
20 gmásla
1/4 lšlehačky
1/4 lmléka
1 lžícehladké mouky
mletý pepř
hrst nasekané řeřichy
sůl

Postup:

1. Housky nakrájíme na malé kostičky a zalijeme horkým mlékem
2. Do poloviny rozpuštěného másla přidáme oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, krátce orestujeme, pak vmícháme na drobno nasekanou petrželku a dobře promícháme
3. Zbytek másla utřeme se solí, opepříme, zatřeme po jednom žloutky, přidáme cibuli s petrželkou, vymačkané housky, promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků 4. Vzniklou hmotu urovnáme do máslem vymazané menší bábovkové formy, pevně zakryjeme alobalem, vložíme do pekáčku s teplou vodou a vaříme v předehřáté troubě na 180 °C asi 1 hodinu, potom sundáme alobal, nákyp vyklopíme a podáváme s omáčkou.
5. Mezitím si připravíme omáčku; do rozehřátého másla přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, šlehačkou a chvíli povaříme, pak do horké omáčky za stálého míchání přidáme nastrouhaný sýr, necháme dobře rozpustit, podle chuti osolíme, opepříme a nakonec vmícháme nasekanou řeřichu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy