REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žemlový nákyp s řeřichou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nákyp z housek, cibule, vajec a dalších ingrediencí, podávaný s vložkou řeřichy zamíchané ve smetanové omáčce.


Ingredience:
40 gmásla + na vymazání
1/4 lmléka
5 ksvčerejších housek
2 ksvajec
1 kscibule
sekaná petrželka
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
50 gstrouhaného sýra
20 gmásla
1/4 lšlehačky
1/4 lmléka
1 lžícehladké mouky
mletý pepř
hrst nasekané řeřichy
sůl

Postup:

1. Housky nakrájíme na malé kostičky a zalijeme horkým mlékem
2. Do poloviny rozpuštěného másla přidáme oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, krátce orestujeme, pak vmícháme na drobno nasekanou petrželku a dobře promícháme
3. Zbytek másla utřeme se solí, opepříme, zatřeme po jednom žloutky, přidáme cibuli s petrželkou, vymačkané housky, promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků 4. Vzniklou hmotu urovnáme do máslem vymazané menší bábovkové formy, pevně zakryjeme alobalem, vložíme do pekáčku s teplou vodou a vaříme v předehřáté troubě na 180 °C asi 1 hodinu, potom sundáme alobal, nákyp vyklopíme a podáváme s omáčkou.
5. Mezitím si připravíme omáčku; do rozehřátého másla přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, šlehačkou a chvíli povaříme, pak do horké omáčky za stálého míchání přidáme nastrouhaný sýr, necháme dobře rozpustit, podle chuti osolíme, opepříme a nakonec vmícháme nasekanou řeřichu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy