REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zeleninový salát s opečeným lososem a polentou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ledový salát promíchaný s cherry rajčátky a paprikou, ochucený olivovým olejem, pepřem a solí, servírovaný spolu s opečené kousky lososa a uvařenými, v troubě dopečenými kolečky polenty.


Ingredience:
Na salát:
250-300 glososa
1 vaničkacherry rajčátek
2 ksmasité barevné papriky
2 ksledové saláty
olivový olej na salát + olej na opečení lososa
čertsvě namletý barevný pepř
sůl
Na pečená kolečka nebo hranolky polenty:
170 ginstantní polenty
30 gmásla
20 gstrouhaného parmazánu
875 mldrůbežího vývaru
1 lžícenasekaných rozmarýnových lístků
1 lžíceoreganových lístků
1 lžícetymiánových lístků
olivový olej na potření
pepř
sůl

Postup:

1. Na silnější plátky nakrájeného lososa zprudka opečeme na oleji dozlatova, z obou stran, osolíme ho a okořením nejlépe čerstvě namletým barevným pepřem
2. Pod tekoucí studenou vodou opláchnuté listy ledového salátu, z větší části natrháme na menší kousky, jen pár listů si necháme na vyložení misek
3. Papriky zbavené jadřinců nakrájíme na kostičky, cherry rajčátka přepůlíme
4. Zeleninu spolu smícháme, dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem a poklademe na do misek na rozložené listy ledového salátu, jednotlivé porce doplníme o kolečka nebo hranolky polenty a o plátky opečeného lososa, ozdobíme snítky petrželky a můžeme podávat.

Příprava polenty:
1. V hrnci přivedeme vývar k varu, pak postupně vmícháme instantní polentu a za stálého míchání vaříme dvě až tři minuty, aby směs zhoustla
2. Odstavíme z tepla, vmícháme na kousky nakrájené máslo, na jemno nastrouhaný parmazán, sůl, mletý pepř, na drobno nasekané lístky rozmarýnu, oregana a tymiánu
3. Pak polentu přendáme na lehce olejem vymazaný plech, tak aby vytvořila souvislou centimetr vysokou vrstvu a 30 minut necháme chladit v chladničce
4. Polentu nakrájíme na hranolky dlouhé cca 10 cm a široké 2 cm, nebo z ní vykrájíme kolečka velikosti koruny, potřeme olejem, přendáme na lehce olejem vymazaný plech a pečeme při 220 °C dozlatova (20-25 minut).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy