Ledový salát promíchaný s cherry rajčátky a paprikou, ochucený olivovým olejem, pepřem a solí, servírovaný spolu s opečené kousky lososa a uvařenými, v troubě dopečenými kolečky polenty.
Ingredience:
Na salát: | |
250-300 g | lososa |
1 vanička | cherry rajčátek |
2 ks | masité barevné papriky |
2 ks | ledové saláty |
olivový olej na salát + olej na opečení lososa | |
čertsvě namletý barevný pepř | |
sůl | |
Na pečená kolečka nebo hranolky polenty: | |
170 g | instantní polenty |
30 g | másla |
20 g | strouhaného parmazánu |
875 ml | drůbežího vývaru |
1 lžíce | nasekaných rozmarýnových lístků |
1 lžíce | oreganových lístků |
1 lžíce | tymiánových lístků |
olivový olej na potření | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na silnější plátky nakrájeného lososa zprudka opečeme na oleji dozlatova, z obou stran, osolíme ho a okořením nejlépe čerstvě namletým barevným pepřem
2. Pod tekoucí studenou vodou opláchnuté listy ledového salátu, z větší části natrháme na menší kousky, jen pár listů si necháme na vyložení misek
3. Papriky zbavené jadřinců nakrájíme na kostičky, cherry rajčátka přepůlíme
4. Zeleninu spolu smícháme, dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem a poklademe na do misek na rozložené listy ledového salátu, jednotlivé porce doplníme o kolečka nebo hranolky polenty a o plátky opečeného lososa, ozdobíme snítky petrželky a můžeme podávat.
Příprava polenty:
1. V hrnci přivedeme vývar k varu, pak postupně vmícháme instantní polentu a za stálého míchání vaříme dvě až tři minuty, aby směs zhoustla
2. Odstavíme z tepla, vmícháme na kousky nakrájené máslo, na jemno nastrouhaný parmazán, sůl, mletý pepř, na drobno nasekané lístky rozmarýnu, oregana a tymiánu
3. Pak polentu přendáme na lehce olejem vymazaný plech, tak aby vytvořila souvislou centimetr vysokou vrstvu a 30 minut necháme chladit v chladničce
4. Polentu nakrájíme na hranolky dlouhé cca 10 cm a široké 2 cm, nebo z ní vykrájíme kolečka velikosti koruny, potřeme olejem, přendáme na lehce olejem vymazaný plech a pečeme při 220 °C dozlatova (20-25 minut).