Čím si obohatit téměř jakýkoliv pokrm? Maso, brambory, chipsy, tortilly? Poctivým zeleninovým dipem! V tom našem se skrývají rajčata, papriky, cibule, česnek, cuketa, lilek, mrkev, zázvor a z dochucovadel také jablečný ocet. Doporučujeme ten s poetickým názvem Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra. Připravuje se podle rodinné receptury z jablek ze sadů v Bílých Karpatech. Než dorazí k vám na stůl, musí zrát 2–3 roky. Díky tomu, že není filtrovaný a ani pasterizovaný, si uchovává mnoho cenných látek. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina ve Zlínském kraji.
Ingredience:
Počet porcí: 1 sklenice na zavařování | |
900 g | oloupaných rajčat |
50 g | zázvoru |
3 ks | červené papriky |
3 ks | střední cibule |
3 ks | stroužky česneku |
2 ks | střední mrkve |
1 ks | chilli paprika |
1 ks | cuketa |
1 ks | lilek |
3 lžíce | rajčatového protlaku |
80 ml | jablečného octa Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra ze Zlínského kraje |
semínka hořčice | |
sladká paprika | |
pepř | |
cukr | |
sůl |
Postup:
- Rajčata spaříme 20 sekund ve vroucí vodě, poté je zchladíme ve vodě s ledem a můžeme je oloupat. Poté rajčata, papriky, cibuli, cuketu, lilek, chilli a česnek nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Přidáme protlak. Nastrouháme mrkev nahrubo a zázvor najemno a také přidáme do hrnce.
- Zeleninu dusíme na mírném ohni asi 30 minut. Poté přidáme všechno koření a rozdrcená hořčičná semínka. Přidáme jablečný ocet a dusíme 40 minut nebo až se zelenina rozdusí a pěkně spojí.
- Horkou zeleninu můžeme přendat do zavařovacích sklenic, zavřít a nechat vychladnout.
Zdroj: regionalnipotravina.cz