REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zeleninová směs na opečené bagety a tousty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V podstatě jde o falešný tatarák z lilků (baklažánů), rajčat, masitých paprik, nasekaných bylinek a dalších ingrediencí. Směs se servíruje vychlazená, nejlépe na opečených toustech nebo plátcích bagety.


Ingredience:
Rozpis na více porcí:
4 ksmasité barevné papriky
4 ksstředně velká rajčata
2 kslilky (baklažány)
4-6 ksstroužků česneku
1 ksvětší cibule
4 lžícepálivé chilli omáčky
4 lžícekvalitního olivového oleje
1-2 lžícenakládaných kapary bez nálevu
2-3 lžičkyworcesterové omáčky
2 vrchovaté lžičkynakládaného zeleného pepře bez nálevu
1 lžičkačerstvě namletého černého pepře
1 hrstinadrobno nasekaných listů čerstvých bylinek
sůl dle chuti
tuk na vymazání plechu
olivový olej na pokapání zeleniny
K servírování:
opečené plátky bagety nebo opečený toustový chléb

Postup:
  1. Na kolečka pokrájené lilky posolíme z obou stran a necháme v misce 30 minut odležet (tak lilek zbavíme hořké chuti), pak lilky opláchneme pod studenou tekoucí vodou a vyskládáme je na plech vymazaný tukem
  2. Omyté, osušené papriky přepůlíme, zbavíme stopek a jadřinců, rozložíme k lilkům, zeleninu na plechu mírně pokapeme olivovým olejem
  3. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme tak 30 minut, pak plech vytáhneme a lilek i papriky necháme vychladnout
  4. Mezitím, co se nám lilek a papriky pečou a pak chladnou, připravíme si rajčata, ta na horní části nařízneme do kříže, pak je krátce spaříme horkou vodou a ihned je přendáme do ledu, nebo do ledové vody, po chvíli je oloupeme a rozpůlíme, vydlabeme semínka, dužinu nakrájíme na menší kostičky
  5. Kapary nakrájíme na drobnější kousky, pak spolu se zeleným pepřem podrtíme, nejlépe v hmoždíři, stroužky česneku utřeme se solí
  6. Papriky i lilky zbavíme slupky, dužinu paprik, lilků a rajčat rozdrtíme vidličkou nebo krátce rozmixujeme, promícháme s olivovým olejem, se solí utřeným česnekem, chilli a worcesterskou omáčkou, kapary a zeleným pepřem, také solí a čerstvě namletým černým pepřem, nakonec do směsi zamícháme čerstvě nasekané bylinky
  7. Necháme v lednici odležet a vychladit, občas směs zamícháme, zelenina bude mírně pouštět šťávu
  8. Takto připravenou zeleninovou směs servírujeme nejlépe na opečených plátcích bagetky nebo na opečených toustech.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy