V podstatě jde o falešný tatarák z lilků (baklažánů), rajčat, masitých paprik, nasekaných bylinek a dalších ingrediencí. Směs se servíruje vychlazená, nejlépe na opečených toustech nebo plátcích bagety.
Ingredience:
Rozpis na více porcí: | |
4 ks | masité barevné papriky |
4 ks | středně velká rajčata |
2 ks | lilky (baklažány) |
4-6 ks | stroužků česneku |
1 ks | větší cibule |
4 lžíce | pálivé chilli omáčky |
4 lžíce | kvalitního olivového oleje |
1-2 lžíce | nakládaných kapary bez nálevu |
2-3 lžičky | worcesterové omáčky |
2 vrchovaté lžičky | nakládaného zeleného pepře bez nálevu |
1 lžička | čerstvě namletého černého pepře |
1 hrsti | nadrobno nasekaných listů čerstvých bylinek |
sůl dle chuti | |
tuk na vymazání plechu | |
olivový olej na pokapání zeleniny | |
K servírování: | |
opečené plátky bagety nebo opečený toustový chléb |
Postup:
- Na kolečka pokrájené lilky posolíme z obou stran a necháme v misce 30 minut odležet (tak lilek zbavíme hořké chuti), pak lilky opláchneme pod studenou tekoucí vodou a vyskládáme je na plech vymazaný tukem
- Omyté, osušené papriky přepůlíme, zbavíme stopek a jadřinců, rozložíme k lilkům, zeleninu na plechu mírně pokapeme olivovým olejem
- V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme tak 30 minut, pak plech vytáhneme a lilek i papriky necháme vychladnout
- Mezitím, co se nám lilek a papriky pečou a pak chladnou, připravíme si rajčata, ta na horní části nařízneme do kříže, pak je krátce spaříme horkou vodou a ihned je přendáme do ledu, nebo do ledové vody, po chvíli je oloupeme a rozpůlíme, vydlabeme semínka, dužinu nakrájíme na menší kostičky
- Kapary nakrájíme na drobnější kousky, pak spolu se zeleným pepřem podrtíme, nejlépe v hmoždíři, stroužky česneku utřeme se solí
- Papriky i lilky zbavíme slupky, dužinu paprik, lilků a rajčat rozdrtíme vidličkou nebo krátce rozmixujeme, promícháme s olivovým olejem, se solí utřeným česnekem, chilli a worcesterskou omáčkou, kapary a zeleným pepřem, také solí a čerstvě namletým černým pepřem, nakonec do směsi zamícháme čerstvě nasekané bylinky
- Necháme v lednici odležet a vychladit, občas směs zamícháme, zelenina bude mírně pouštět šťávu
- Takto připravenou zeleninovou směs servírujeme nejlépe na opečených plátcích bagetky nebo na opečených toustech.