REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zeleninový tatarák z baklažánů a rajčat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Baklažány – lilky zbavené hořké chuti, upečení v troubě, jejich dužina pak promíchaná s dužinou rajčat, dochucená kapary, zeleným pepřem, chilli omáčkou a dalšími dobrotami.


Ingredience:
Rozpis na více porcí:
4 ksmenší baklažány (lilky)
4 ksstředně velká rajčata
4-6 ksstroužků česneku
1 kscibule
3-4 lžícepálivé chilli omáčky
4 lžícekvalitního olivového oleje
1 lžícenakládaných kapary bez nálevu
2 lžičkyworcesterové omáčky
1 vrchovatá lžičkanakládaného zeleného pepře bez nálevu
1 lžičkačerstvě namletého černého pepře
sůl dle chuti
K servírování:
kolečka citronu a cibule na ozdobu
opečené plátky bagety nebo opečený toustový chléb

Postup:
  1. Na kolečka pokrájené lilky posolíme z obou stran a necháme v misce 30 minut odležet (tak lilek zbavíme hořké chuti), pak lilky opláchneme pod studenou tekoucí vodou a vyskládáme je na plech vyložený papírem na pečení
  2. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme tak 30 minut, pak plech vytáhneme a lilek necháme vychladnout
  3. Mezitím, co se nám lilek peče a pak chladne, připravíme si rajčata, ta na horní části nařízneme do kříže, pak je krátce spaříme horkou vodou a ihned je přendáme do ledu, nebo do ledové vody, po chvíli je oloupeme a rozpůlíme, vydlabeme semínka, dužinu nakrájíme na menší kostičky
  4. Kapary nakrájíme na drobnější kousky, pak spolu se zeleným pepřem podrtíme, nejlépe v hmoždíři, stroužky česneku utřeme se solí
  5. Dužinu lilku a rajčat rozdrtíme vidličkou nebo krátce rozmixujeme, promícháme s olivovým olejem, se solí utřeným česnekem, chilli a worcesterskou omáčkou, kapary a zeleným pepřem, také solí a čerstvě namletým černým pepřem
  6. Necháme v lednici odležet a vychladit, občas směs zamícháme, zelenina bude mírně pouštět šťávu
  7. Tatarák z lilků a rajčat servírujeme nejlépe na opečených plátcích bagetky nebo na opečených toustech, zdobíme kolečky cibule, případně i kolečky citrónu, snítky bylinek a podobně.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy