REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zelené fazolky ve smetanové omáčce s klobásou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Povařené fazolové lusky servírované v husté smetanové omáčce spolu s orestovanými kolečky maďarské omáčky.


Ingredience:
750 gmladých zelených fazolek
200 gzakysané smetany
1 dlmléka
2 lžícehladké mouky
1 ksmaďarská klobása
citronová šťáva
muškátový květ
pepř
olej
sůl

Postup:

Fazolky opláchneme, zbavíme špiček, přepůlíme, vhodíme do vroucí, mírně osolené vody, vaříme do měkka. Klobásu nakrájíme na kolečka, na oleji opečeme do zlatova z obou stran, přidáme uvařené fazolky, orestujeme. Mléko v kastrolku zahřejeme (nesmí se vařit) přidáme rozmíchanou smetanu s moukou, na mírném plameni vaříme, mícháme, až omáčka zhoustne, dochutíme, solí, pepřem, špetkou muškátového květu, můžeme dochutit i citronovou šťávou. Omáčku nalijeme do talíře, přidáme povařené fazolky, poklademe kolečky klobásy, jako přílohu podáváme pečivo nebo chléb.

Doporučení:

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo čerstvý chléb.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je fermentace, kvašení, pickles či zavařování neboli sterilace?

Umíte rozlišit pojmy jako fermentace či kvašení? A co Pickles, víte co to je? A co zavaření neboli sterilace. Jaký je rozdíl mezi všemi těmito uvedenými pojmy? Více se dozvíte právě v tomto článku!

číst dále ...

Nejlepší šunka na světě? Jamón!

Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou degustací, stejně jako u vína, které by k této lahůdce nemělo nikdy chybět. Jak se tedy zorientovat v jednotlivých jamónech tak, abyste si vybrali ten pravý pro vás?

číst dále ...

Pojďme grilovat aneb Kvalitní recepty vonící ohněm

Léto se už sice přehouplo do druhé půlky, ale to nám rozhodně nebrání naplno si užívat venkovních „grilovaček“. Dokonce si můžeme zasoutěžit o 1 z 9 zahradních plynových grilů. Stačí si koupit pouhé 3 potraviny se značkami kvality (Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ a „biolist“) a vyplnit pár informací na akademiekvality.cz. A co si můžeme ugrilovat? Např. papriky plněné balkánským sýrem, plněné batáty s broskví, sýrem a šunkou, pstruha v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou či pikantní vepřová žebra s opečeným chlebem a variací dipů.

číst dále ...

Celozrnná špaldová mouka se vrací na naše stoly. Je skvělá na pečivo, pizzu i pro naše tělo

Zájem o minimálně šlechtěný druh pšenice – špaldu, poslední roky roste. Špaldová mouka je dobře stravitelná, obsahuje řadu důležitých látek a může se pyšnit i vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Navíc je odolnější proti škůdcům, chorobám i nepřízni počasí. Poznáte ji podle výraznější oříškové chuti a v kuchyni z ní můžete vykouzlit všechno, co máte rádi – od pečiva, přes chleba, dorty i bábovky až po těsto na pizzu nebo jahodové knedlíky.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX ČERVEN 2021 – balíček plný novinek

Máme tu léto a s ním i další Brandnooz box pro, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Od líčka po oháňku: Průvodce hovězím masem

Hovězí maso je stálicí české kuchyně, a ačkoliv ve spotřebě trochu zaostává za drůbežím a vepřovým, objevuje se na talířích v nekonečných variacích. V posledních letech navíc zažívá velkou obrodu a stále více lidí si rádo i doma dopřeje dobrý steak nebo tatarský biftek. Seznamte se s hovězím masem trochu blíže a naučte se, jak v obchodě vybrat ten správný druh.

číst dále ...

Osvěžte se při letních radovánkách

Léto je v plném proudu. Polovina je již za námi, ale naštěstí máme ještě celý měsíc před sebou. A jak lépe si vychutnat teplé letní večery než s nějakým dobrým drinkem, který skvěle osvěží. Užijte si léto se vším všudy!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy