Uvařené dršťky v ochuceném bešamelové omáčce, servírované ozdobené šunkou a petrželkou.
Ingredience:
800 g | dršťek |
200 g | másla |
150 g | hladké mouky |
100 g | šunky |
500 ml | mléka |
100 ml | smetany |
česnek | |
mletý pepř | |
majoránka | |
petrželka | |
sůl |
Postup:
- Dobře omyté dršťky zalijeme vodou, osolíme, necháme přejít varem, pak vodu slijeme, nalijeme novou, osolíme a pod pokličkou vaříme do změknutí.
- Mezitím si připravíme bešamel; máslo rozpustíme, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku bez hrudek, zalijeme mlékem, stálé mícháme a po 15 minutách je bešamel hotový.
- Měkké dršťky scedíme, nakrájíme na nudličky a přidáme k bešamelové omáčce.
- Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme oloupaný, utřený stroužek česneku, zjemníme smetanou, povaříme ještě 5 minut a okořeníme majoránkou.
- Na talíři každou porci ozdobíme najemno nakrájenou šunkou, petrželkou a podáváme s vařenými bramborami nebo s tmavým chlebem.