Na Zelený velikonoční čtvrtek se hodí například i tato jarní polévka plná vitamínů, která je opravdu pěkně zelená. Servíruje se ozdobená zakysanou smetanou.
Ingredience:
150 g | mladých špenátových listů |
30 g | nasekané čerstvé petrželky |
30 g | másla |
1,5 l | zeleninového vývaru |
2 ks | řapíkaté celery |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | pórek |
1 ks | cibule |
zakysaná smetana + jarní cibulka na ozdobu | |
černý pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Přímo v hrnci rozpustíme máslo, kápneme trochu oleje, nasypeme oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno, pórek nakrájený na tenká kolečka, řapíkatý celer nakrájený nadrobno a prolisované stroužky česneku, chvíli vše restujeme, občas zamícháme
- Základ polévky zalijeme horkým zeleninovým vývarem, vaříme 15 až 20 minut, polévku osolíme a okořeníme pepřem
- V této fázi do polévky nasypeme listy špenátu, nasekanou petrželku, zamícháme, necháme 5 minut vše povařit
- Polévku rozmixujeme dohladka, ochutnáme, případně dosolíme a dokořeníme
- Jednotlivé porce na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a nasekanou jarní cibulkou.