Smetanově nažloutlá polévka jemné vůně a chuti.
Ingredience:
2 l | vody |
240 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
70 g | sterilovaného hrášku |
2 dl | mléka |
hladká mouka | |
petrželka | |
tuk | |
sůl |
Postup:
1. Pečlivě očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na drobnější kostičky, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř do měkka
2. Z tuku a prosáté hladké mouky připravíme světlou jíšku (mouku na tuku za občasného promíchání mírně opražíme)
3. Pak světlou jíšku za neustálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem ze zeleniny, uvedeme do varu a zvolna vaříme za občasného prošlehání cca 20 minut
4. Polévku procedíme hustým cedníkem
5. Do procezené polévky přidáme hrášek, uvařenou zeleninu, mléko a již nevaříme, pouze prohřejeme 6. Dochutíme petrželkou.
– Do každé zeleninové polévky můžeme místo vody dát vývar z kostí.