REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zelená omáčka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato studená omáčka má široké uplatnění. Podáváme ji ke ztraceným vejcím, grilovanému masu, ale například i k vařenému hovězímu či k rybě. Zelenou omáčku míval v oblibě slavný německý básník, spisovatel a vědec, autor proslulého básnického dramatu Faust, Johann Wolfgang Goethe. Recept je z receptáře Goethovy matky z roku 1818!


Ingredience:
1 šáleknasekaných listů mladé pampelišky
1 šáleknasekaného mladého špenátu
1 šálekpokrájené řeřichy zahradní
1 šálekkrájené cibulové natě
1 šáleknasekaného šťovíku
1 šálekkrájené petrželky
1 šálekkrájené pažitky
1 kshlávky salátu
3 ksvejce
1/4 lkysané smetany
1/4 lmléka
1/8 loleje
nahrubo mletý černý pepř
(glutasol)
voda
sůl

Postup:

1. Vejce uvaříme natvrdo, po zchladnutí je oloupeme a rozmačkáme, lehce osolíme a bohatě opepříme nahrubo mletý černým pepřem
2. Důkladně omytou zeleninu a bylinky jemně rozsekáme a smícháme s vejci
3. Za stálého míchání do směsi přilijeme olej a kysanou smetanu, citronovou šťávu, mléko a sůl (lépe glutasol, který nechá vyniknout jednotlivým chutím)
4. Na 1 hodinu uložíme omáčku do chladna.

Doporučení:

Lze použít i kombinaci kerblíku, fenyklu, estragonu, řeřichy a kopřivy.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy