Polévka, která se připravovala ze staršího, nebo starého chleba a zeleniny, byla rozšlehaná kvedlačkou a dochucená polévkovým kořením a solí.
Ingredience:
300-400 g | staršího, nebo i tvrdého chleba |
1 ks | bujonové kostky |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
1/4 ks | celeru |
kousek petržele | |
případně: zelený hrášek, celerové listy (čerstvé nebo sušené) | |
polévkové koření | |
mletý pepř | |
voda | |
kmín | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Pár krajíčků tvrdého chleba nakrájíme na menší kostky, vhodíme je na rozpálená olej, přidáme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, promícháme
2. Přihodíme hrst zeleninové směsi (mrkev, petržel, celer) nakrájené na kostičky, pokud máme, přidáme i zelený hrášek, rovněž nasekané celerové listy
3. Základ na polévku dochutíme pepřem, zalijeme tak 0,5 l vody, osolíme, nebo přidáme kostku bujónu
4. Vaříme, dokud se chléb zcela nerozpadne
5. Nakonec polévku rozšleháme kvedlačkou, dochutíme solí a polévkovým kořením.