REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zázvorová marmeláda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marmeláda připravená z čerstvého kořene zázvoru, jablek, cukru, citrónové šťávy a ovocného práškového pektinu.


Ingredience:
350 gkrystalového cukru
250 goloupaných jablek zbavených jadřinců
150 gčerstvého kořene zázvoru
2 lžičkypráškového ovocného pektinu
2 lžícecitronové šťávy
voda

Postup:

1. Zázvor oškrábeme a nakrájíme na 2,5 cm velké kostičky, dáme do hrnce o objemu zhruba 1,5 l, zalijeme vodou tak do 3/
4 objemu nádoby, vodu přivedeme k varu, necháme vařit asi 10 minut, zázvor scedíme a vrátíme do nádoby, kterou opět naplníme do 3/
4 studenou vodou a postup opakujeme
2. Po dalším scezení opět zalijeme do 3/
4 vodou a již necháme vařit asi 45 minut, až zázvor změkne
3. Asi 5 až 10 minut před koncem tohoto posledního vaření přidáme k zázvoru nakrájená jablka a necháme je změknout
4. Zakrytou směs necháme asi 20 minut stát, pak ji scedíme a necháme dobře okapat
5. V kuchyňském robotu, nebo pomocí ručního tyčového mixéru rozsekáme zázvor s jablky na kousky, téměř na pyré
6. Takto upravenou směs vložíme opět do nádoby, přidáme citrónovou šťávu a ovocný pektin, postavíme na mírný plamen a za stálého míchání asi 2 minuty vaříme, pak přidáme cukr, chvíli mícháme, až se cukr rozpustí
7. Horkou zázvorovou marmeládu s jablky lžící naplníme do několika malých vyvařených sklenic, plníme tak, aby zůstalo od víčka asi necelý centimetr volného místa
8. Utěrkou očistíme naplněné okraje sklenic, důkladně uzavřeme víčky a necháme dnem vzhůru vychladnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy