Jedna z variant přípravy chutných zavináčů.
Ingredience:
8 ks | sleďů |
2 ks | cibule |
3-4 ks | sterilované okurky |
2 ks | bobkového listu |
2 lžíce | hořčice |
1 lžíce | kaparů |
1 lžička | celého pepře |
1/2 l | vody |
kopr | |
cukr | |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Sledě dobře očistíme, odřízneme hlavy, vykostíme je, omyjeme, necháme odkapat a po vnitřní straně osolíme a potřeme hořčicí
2. Kapary pokrájíme na kousky, zrnka pepře rozdrtíme, cibuli nakrájíme na plátky, okurky na hranolky (dlouhé asi 4 cm) a vše rozdělíme na sledě
3. Pevně je stočíme v závitky, upevníme párátky a urovnáme do kameninového hrnce nebo do sklenice
4. Vodu svaříme s octem, bobkovým listem, malým množstvím soli a špetkou cukru, necháme vychladnout
5. Nálev nalijeme na zavináče, přidáme několik snítek kopru a necháme je 4-5 dní proležet.
Podáváme s majonézou, remuládou nebo s kysanou smetanou.