REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapékané brambory ze syrových brambor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Variací na zapékané brambory existují stovky, tento recept je na syrové brambory zapečené spolu s uzeninou, kapií a nivou, přelité vejci rozšlehanými se sýrem.


Ingredience:
6 ksvětších brambor
2 ksvejce
1 kelímeksmetany na vaření 12 %
200 glibovolné uzeniny (klobásky, špekáčky, uzené maso...)
100 ggoudy
100 gnivy
kousek másla na vymazání zapékací misky
kousek červené kapie
pepř
sůl

Postup:

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (použila jsem robot, ale lze i na jiném kráječi)
2. Zapékací misku nebo menší zapékací misky vymažeme máslem a dno poklademe plátky brambor ve dvou vrstvách, osolíme (pozor na přesolení, sýry jsou dost slané), opepříme, přidáme pokrájenou uzeninu, kapii, na plátky nakrájenou nivu, takto vrstvy střídáme, nahoře budeme mít brambory
3. Vejce rozšleháme ve smetaně a trošku osolíme, polovinu nalijeme na brambory a dáme zapékat do trouby na 200 °C, po 30 minutách snížíme teplotu na 180 °C, přidáme zbytek smetany a nahrubo nastrouhanou goudu (nebo jiný sýr)
4. Zapékáme do zezlátnutí.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Letní makové dobroty

Čas letních garden party je tady. Dejte si pauzu od grilovaného masa a připravte svěží sladké kombinace s mákem nebo lehké „zobání“ ve stylu nachos, se kterými zazáříte.

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Moře chutí na jazyku: PRAGUE MUSSEL WEEK přiveze do Prahy prvotřídní holandské slávky

Festival Prague mussel week přiveze ve dnech 23. až 29. září do Prahy moře i s jeho největšími dary. Do více než stovky pražských restaurací dorazí přes 16 tun holandských slávek špičkové kvality. Mušloví fandové i úplní nováčci je budou moci ochutnat ve speciálním menu, a to díky slevovým voucherům jen za poloviční cenu.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy