REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečený zabíjačkový guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Guláš z vepřového masa, jater, ledvinek, srdce, sleziny i mozečku dušený na spoustě cibule. Okořeněný a pak zapečený v troubě.


Ingredience:
2 000 gvepřového plecka
1 000 gcibule
500 gbůčku
300 gvepřového mozečku
300 gledvinek
300 gsleziny
300 gsrdce
300 gjater
1 lvepřového vývaru
1 ksvepřového jazyka
1 kspalice česneku
majoránka
sádlo
kmín
pepř
sůl

Postup:

1. Plecko, bůček, játra nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, slezinu nakrájíme na proužky
2. Ledvinky rozřízneme, odstraníme močové kanálky, tuk necháme 1 hodinu vymáčet
3. Vepřový jazyk, srdce dáme vařit v mírně osolené vodě
4. V prostorném hrnci na sádle osmahneme cibuli, přidáme maso, játra, osolíme, okmínujeme, podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou za občasného míchání do poloměkka
5. Uvařený jazyk přelijeme studenou vodou a sloupneme, nakrájíme, rovněž uvařené srdce
6. Vepřový mozeček spaříme v sítu vařící vodou, odstraníme žilky, blanku, zbytky kostí, opláchneme a v misce rozšleháme vidličkou na kašičku
7. K masu v hrnci přidáme nakrájený jazyk, srdce, ochutíme podle chuti majoránkou, utřeným česnekem, případně dosolíme, opepříme, ještě 5 minut povaříme
8. Guláš z hrnce nalijeme do většího pekáče, promícháme s rozšlehaným mozečkem, pekáč přiklopíme, druhým pekáčem, nebo zakryjeme alobalem a dáme na 20 minut do trouby zapéct
9. Hotový guláš na talíři ozdobíme kroužky cibule a podáváme s chlebem.

Doporučení:

Na menší oslavu si udělejte domácí zapékaný zabíjačkový guláš, nejlepší je odležený druhý den.

Poznámka:

Autor textu: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy