REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečený zabíjačkový guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Guláš z vepřového masa, jater, ledvinek, srdce, sleziny i mozečku dušený na spoustě cibule. Okořeněný a pak zapečený v troubě.


Ingredience:
2 000 gvepřového plecka
1 000 gcibule
500 gbůčku
300 gvepřového mozečku
300 gledvinek
300 gsleziny
300 gsrdce
300 gjater
1 lvepřového vývaru
1 ksvepřového jazyka
1 kspalice česneku
majoránka
sádlo
kmín
pepř
sůl

Postup:

1. Plecko, bůček, játra nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, slezinu nakrájíme na proužky
2. Ledvinky rozřízneme, odstraníme močové kanálky, tuk necháme 1 hodinu vymáčet
3. Vepřový jazyk, srdce dáme vařit v mírně osolené vodě
4. V prostorném hrnci na sádle osmahneme cibuli, přidáme maso, játra, osolíme, okmínujeme, podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou za občasného míchání do poloměkka
5. Uvařený jazyk přelijeme studenou vodou a sloupneme, nakrájíme, rovněž uvařené srdce
6. Vepřový mozeček spaříme v sítu vařící vodou, odstraníme žilky, blanku, zbytky kostí, opláchneme a v misce rozšleháme vidličkou na kašičku
7. K masu v hrnci přidáme nakrájený jazyk, srdce, ochutíme podle chuti majoránkou, utřeným česnekem, případně dosolíme, opepříme, ještě 5 minut povaříme
8. Guláš z hrnce nalijeme do většího pekáče, promícháme s rozšlehaným mozečkem, pekáč přiklopíme, druhým pekáčem, nebo zakryjeme alobalem a dáme na 20 minut do trouby zapéct
9. Hotový guláš na talíři ozdobíme kroužky cibule a podáváme s chlebem.

Doporučení:

Na menší oslavu si udělejte domácí zapékaný zabíjačkový guláš, nejlepší je odležený druhý den.

Poznámka:

Autor textu: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy