REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečený zabíjačkový guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Guláš z vepřového masa, jater, ledvinek, srdce, sleziny i mozečku dušený na spoustě cibule. Okořeněný a pak zapečený v troubě.


Ingredience:
2 000 gvepřového plecka
1 000 gcibule
500 gbůčku
300 gvepřového mozečku
300 gledvinek
300 gsleziny
300 gsrdce
300 gjater
1 lvepřového vývaru
1 ksvepřového jazyka
1 kspalice česneku
majoránka
sádlo
kmín
pepř
sůl

Postup:

1. Plecko, bůček, játra nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, slezinu nakrájíme na proužky
2. Ledvinky rozřízneme, odstraníme močové kanálky, tuk necháme 1 hodinu vymáčet
3. Vepřový jazyk, srdce dáme vařit v mírně osolené vodě
4. V prostorném hrnci na sádle osmahneme cibuli, přidáme maso, játra, osolíme, okmínujeme, podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou za občasného míchání do poloměkka
5. Uvařený jazyk přelijeme studenou vodou a sloupneme, nakrájíme, rovněž uvařené srdce
6. Vepřový mozeček spaříme v sítu vařící vodou, odstraníme žilky, blanku, zbytky kostí, opláchneme a v misce rozšleháme vidličkou na kašičku
7. K masu v hrnci přidáme nakrájený jazyk, srdce, ochutíme podle chuti majoránkou, utřeným česnekem, případně dosolíme, opepříme, ještě 5 minut povaříme
8. Guláš z hrnce nalijeme do většího pekáče, promícháme s rozšlehaným mozečkem, pekáč přiklopíme, druhým pekáčem, nebo zakryjeme alobalem a dáme na 20 minut do trouby zapéct
9. Hotový guláš na talíři ozdobíme kroužky cibule a podáváme s chlebem.

Doporučení:

Na menší oslavu si udělejte domácí zapékaný zabíjačkový guláš, nejlepší je odležený druhý den.

Poznámka:

Autor textu: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy