REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečený vepřový guláš s dýní a bramborem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Orestované, pak chvíli podušené kostky vepřového plecka dochucené solí, pepřem a mletou sladkou paprikou, zapečené v troubě spolu s paprikou, dýní a plátky brambor.


Ingredience:
500-600 gvepřového plecka
800 gbrambor
4 ksstroužky česneku
1 ksmasité papriky
1 ksvelké papriky
1/2 ksmenší dýně
sladká mletá paprika
voda nebo vývar
drcený kmín
tymián
sádlo
pepř
sůl

Postup:
  1. Na sádle přímo v hrnci necháme cibuli mírně zezlátnout, přidáme na kostky pokrájené maso, osolíme, okořeníme pepřem, necháme ho zatáhnout, pak přisypeme mletou červenou papriku, zamícháme, podlijeme vodou nebo vývarem, pod poklicí dusíme 60 minut
  2. Brambory (syrové) oloupeme, nakrájíme na silnější plátky, část jich vyskládáme do pekáče vymazaného sádlem, brambory osolíme, okořeníme drceným kmínem
  3. Na brambory vyskládáme na kostičky pokrájenou papriku a dýni, opět tuto vrstvu mírně osolíme, další vrstvu dáme podušené maso i se šťávou, do kterého jsme zamíchali prolisované stroužky česneku, opět mírně osolíme a okořeníme tentokrát i pepřem, přidáme pár snítek tymiánu
  4. Poslední vrstvu uděláme z dalších brambor, osolíme, posypeme je drceným kmínem a poklademe hoblinkami sádla
  5. Zaklopíme poklicí nebo zakryjeme alobalem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme dalších 30 minut
  6. Nakonec odklopené dopečeme do zrůžovění brambor.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy