Orestované, pak chvíli podušené kostky vepřového plecka dochucené solí, pepřem a mletou sladkou paprikou, zapečené v troubě spolu s paprikou, dýní a plátky brambor.
Ingredience:
500-600 g | vepřového plecka |
800 g | brambor |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | masité papriky |
1 ks | velké papriky |
1/2 ks | menší dýně |
sladká mletá paprika | |
voda nebo vývar | |
drcený kmín | |
tymián | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Na sádle přímo v hrnci necháme cibuli mírně zezlátnout, přidáme na kostky pokrájené maso, osolíme, okořeníme pepřem, necháme ho zatáhnout, pak přisypeme mletou červenou papriku, zamícháme, podlijeme vodou nebo vývarem, pod poklicí dusíme 60 minut
- Brambory (syrové) oloupeme, nakrájíme na silnější plátky, část jich vyskládáme do pekáče vymazaného sádlem, brambory osolíme, okořeníme drceným kmínem
- Na brambory vyskládáme na kostičky pokrájenou papriku a dýni, opět tuto vrstvu mírně osolíme, další vrstvu dáme podušené maso i se šťávou, do kterého jsme zamíchali prolisované stroužky česneku, opět mírně osolíme a okořeníme tentokrát i pepřem, přidáme pár snítek tymiánu
- Poslední vrstvu uděláme z dalších brambor, osolíme, posypeme je drceným kmínem a poklademe hoblinkami sádla
- Zaklopíme poklicí nebo zakryjeme alobalem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme dalších 30 minut
- Nakonec odklopené dopečeme do zrůžovění brambor.
Foto: Naďa Indruchová