Další jednoduchý recept ze staročeské kuchyně, který stojí za vyzkoušení. Pokrm podáváme třeba se sterilovanou řepou, která k tomu chutná skvěle, vhodné jsou i sladkokyselé okurky.
Ingredience:
750-100 g | dopředu uvařených brambor |
300 g | vařeného uzeného masa |
300 g | kysaného zelí |
50 g | slaniny |
4 ks | kuličky nového koření |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
1 ks | bobkový list |
1 lžička | cukru |
mletý pepř | |
majoránka | |
sádlo | |
kmín | |
sůl |
Postup:
- Na sádle necháme zesklovatět cibuli s kostičkami cibule.
- Brambory nakrájíme na kousky, přidáme k cibuli a slanině, za občasného míchání orestujeme.
- Kysané zelí propláchneme, překrájíme, zalijeme vodou a uvaříme s lžíčkou cukru, 1 bobkovým listem a kuličkami nového koření do měkka.
- Uzené maso nakrájíme na kousky, přidáme k orestovaným bramborům.
- Uvařené zelí scedíme, přidáme k bramborům s uzeným masem a promícháme. Ochutíme majoránkou, česnekem, kmínem, pepřem a solí.
- Vložíme do vyhřáté trouby a necháme 10-15 minut zapéct, až brambory na povrchu začnou zlátnout. Pokrm podáváme třeba se sterilovanou řepou, která k tomu chutná skvěle, vhodné jsou i sladkokyselé okurky.
Text i foto: D. Marounek