REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečené zelí s bramborami a uzeným

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept patří mezi tradiční bramborové pokrmy české kuchyně. Uvařené brambory jsou zapečené spolu s uzeným masem a kysaným zelím.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
800 gbrambnor
500 gkysaného zelí
300 guzeného vařeného masa (nejlépe uzený bůček nebo krkovice)
100 ganglické slaniny
10 kskuliček jalovce
1 lžícesádla
voda
sůl

Postup:

1. Brambory omyjeme, vložíme do osolené vody a uvaříme je téměř doměkka, zchladlé oloupeme a nakrájíme na plátky
2. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vyložíme plátky slaniny a poklademe polovinou brambor
3. Osolíme, na brambory navršíme zelí, to posypeme jalovcem
4. Na zelí rozložíme na plátky nebo proužky pokrájené uzené maso a vše překryjeme zbylými bramborami, povrch osolíme, přelijeme rozpuštěným sádlem
5. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme asi 25-30 minut, dokud brambory nezezlátnou a zelí nebudě měkké
6. Vytáhneme z trouby, necháme chvíli vychladnout a pak podáváme.

Doporučení:

Po krátkém zapečení můžeme pokrm zalít smetanou na šlehání.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy