Tento recept patří mezi tradiční bramborové pokrmy české kuchyně. Uvařené brambory jsou zapečené spolu s uzeným masem a kysaným zelím.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
800 g | brambnor |
500 g | kysaného zelí |
300 g | uzeného vařeného masa (nejlépe uzený bůček nebo krkovice) |
100 g | anglické slaniny |
10 ks | kuliček jalovce |
1 lžíce | sádla |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Brambory omyjeme, vložíme do osolené vody a uvaříme je téměř doměkka, zchladlé oloupeme a nakrájíme na plátky
2. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vyložíme plátky slaniny a poklademe polovinou brambor
3. Osolíme, na brambory navršíme zelí, to posypeme jalovcem
4. Na zelí rozložíme na plátky nebo proužky pokrájené uzené maso a vše překryjeme zbylými bramborami, povrch osolíme, přelijeme rozpuštěným sádlem
5. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme asi 25-30 minut, dokud brambory nezezlátnou a zelí nebudě měkké
6. Vytáhneme z trouby, necháme chvíli vychladnout a pak podáváme.
Po krátkém zapečení můžeme pokrm zalít smetanou na šlehání.