Brambory zapečené s cuketou, strouhaným sýrem, přelité bešamelem.
Ingredience:
800 g | brambor |
500 g | cukety |
100 g | strouhaného sýru |
máslo na vymazání a strouhanka na vysypání mísy | |
Na bešamel: | |
50 g | hladké mouky |
50 g | másla |
5 dl | mléka |
špetka strouhaného muškátového oříšku | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Nejdříve si připravíme bešamelovou omáčku; v kastrůlku na mírném ohni rozpustíme máslo, přidáme mouku, postupně za stálého míchání přiléváme mléko a vaříme za stálého míchání asi 10 minut, pak omáčku osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem
2. Oloupané brambory a omytou cuketu nakrájíme na plátky
3. Do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy klademe střídavě vrstvu brambor a cukety, jednotlivé vrstvy vždy posypeme trochou strouhaného sýru a na závěr vše přelijeme bešamelovou omáčkou a zasypeme zbytkem strouhaného sýru
4. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 50 minut.
Můžeme podávat samostatně s rajčátky nebo jako přílohu k masu.