Čeho není nikdy dost? Jednoduchých, rychlých a neskutečně dobrých receptů! Jedním z nich jsou právě naše brambory, které jenom zapečete s plísňovým sýrem a brokolicí. Posledně jmenovaná zelenina je mj. zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, vitaminů C, D a E, kyseliny listové a vlákniny. Kvůli vysokému obsahu vody a nízkému množství sacharidů by brokolici určitě měli zařadit do svého jídelníčku lidé, kteří chtějí zhubnout. A díky smetaně a sýru s modrou plísní dokáže náš organismus lépe vstřebat také vitaminy rozpustné v tucích.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
500 g | brambor |
150 g | sýra s modrou plísní |
1 ks | brokolice |
1 ks | vejce |
100 ml | smetany ke šlehání (33 %) |
čerstvě mletý pepř | |
slunečnicový olej | |
sůl |
Postup:
- Brokolici rozdělte na malé růžičky a spařte na 2 minuty ve vroucí vodě. Poté ji ihned propláchněte studenou vodou.
- Brambory si nastrouhejte na tenké plátky a do pekáčku vytřeného olejem skládejte brambory, kousky modrého sýra a brokolici. Opepřete a osolte a zalijte smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem.
- Takto nachystané pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 45 minut.
Brambory se označují třemi varnými typy – A, B a C. Varný typ A (zelené značení) je vhodný především na salát. Varný typ B (červené značení) využíváme hlavně jako přílohu. Varný typ C (modré značení) se hodí do bramborové kaše, do těsta na knedlíky a na bramboráky.
Recept k článku: Jak voní začátek léta aneb ochutnejte naše červnové recepty
Poznámka:Zdroj textu i fotografií: www.akademiekvality.cz