REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečená zeleninová pohanka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V zeleninovém vývaru uvařená pohanka zapečená v troubě spolu s na pánvi orestovanou zeleninou. Zajímavá, dnes již docela netradiční příloha, která ale byla docel běžná v dobách minulých.


Ingredience:
Na pohanku:
1 hrnek (300 ml)pohanky
1,5 hrnkuzeleninového vývaru (nebo voda + zeleninový bujón)
1 lžičkasoli
Ostatní:
2 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 ksčervené kápie
1 ksmalá plechovka sterilovaného hrášku
1 ksmrkve
sádlo
pepř
sůl

Postup:
  1. Uvaříme pohanku; pohanku na sítku propláchneme vroucí vodou a necháme odkapat, přendáme do hrnce, přidáme vývar, sůl a přivedeme k varu, necháme 3 minuty vařit, pak přiklopíme a stáhneme z plotýnky, přikryjeme utěrkou a 20 minut necháme “dojít”
  2. Ve velké pánvi rozpálíme olej, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, pak přihodíme prolisovaný česnek, očištěnou, na kostičky pokrájenou zeleninu, osolíme, dochutíme pepřem, restujeme doměkka
  3. Pánev sundáme ze zdroje tepla, do zeleninové směsi zamícháme pohanku, ochutnáme, případně dosolíme
  4. Pekáček vymažeme sádlem a směs z pánve do něj přendáme a urovnáme, v troubě zapékáme na 200 °C cca 15 minut.
Doporučení:

Zeleninu lze různě obměňovat dle stavu lednice či vašich chutí.

Poznámka:

Foto i text: Naďa Indruchová, částečně upraveno ReceptyOnline.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy