REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečená zeleninová pohanka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V zeleninovém vývaru uvařená pohanka zapečená v troubě spolu s na pánvi orestovanou zeleninou. Zajímavá, dnes již docela netradiční příloha, která ale byla docel běžná v dobách minulých.


Ingredience:
Na pohanku:
1 hrnek (300 ml)pohanky
1,5 hrnkuzeleninového vývaru (nebo voda + zeleninový bujón)
1 lžičkasoli
Ostatní:
2 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 ksčervené kápie
1 ksmalá plechovka sterilovaného hrášku
1 ksmrkve
sádlo
pepř
sůl

Postup:
  1. Uvaříme pohanku; pohanku na sítku propláchneme vroucí vodou a necháme odkapat, přendáme do hrnce, přidáme vývar, sůl a přivedeme k varu, necháme 3 minuty vařit, pak přiklopíme a stáhneme z plotýnky, přikryjeme utěrkou a 20 minut necháme “dojít”
  2. Ve velké pánvi rozpálíme olej, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, pak přihodíme prolisovaný česnek, očištěnou, na kostičky pokrájenou zeleninu, osolíme, dochutíme pepřem, restujeme doměkka
  3. Pánev sundáme ze zdroje tepla, do zeleninové směsi zamícháme pohanku, ochutnáme, případně dosolíme
  4. Pekáček vymažeme sádlem a směs z pánve do něj přendáme a urovnáme, v troubě zapékáme na 200 °C cca 15 minut.
Doporučení:

Zeleninu lze různě obměňovat dle stavu lednice či vašich chutí.

Poznámka:

Foto i text: Naďa Indruchová, částečně upraveno ReceptyOnline.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy