Uvaření pohanka zapečené v zapékací misce spolu se restovaným masem a zeleninou. Směs zasypaná před zapékáním nastrouhaným tvrdým sýrem.
Ingredience:
Na pohanku: | |
1 hrnek (300 ml) | pohanky |
1,5 hrnku | vody |
1 lžička | soli |
Ostatní: | |
300 g | kuřecích prsou |
300 g | hlívy ústřičné |
200 g | sýra (eidam, uzený... co máte rádi) |
1 ks | malá plechovka sterilovaného hrášku |
1 ks | červené kápie |
1 ks | mrkve |
1 ks | cibule |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | medové hořčice |
1 lžíce | sojové omáčky |
2 lžičky | drceného kmínu |
1 lžička | vorčestrové omáčky |
1 lžička | sladké mleté papriky |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Uvaříme pohanku; pohanku na sítku propláchneme vroucí vodou a necháme odkapat, přendáme do hrnce, přidáme vodu, sůl a přivedeme k varu, necháme 3 minuty vařit, pak přiklopíme a stáhneme z plotýnky, přikryjeme utěrkou a 20 minut necháme “dojít”
- Ve velké pánvi rozpálíme olej, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
- Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme mletou papriku, vhodíme do pánve a zprudka zarestujeme cca 5 minut, pak přidáme nakrájenou hlívu, mrkev a papriku
- Ochutíme vorčestrem, sojovkou a přidáme medovou hořčici, podle chuti dosolíme, malinko podlijeme vodou a dusíme doměkka.
- Nakonec přidáme okapaný hrášek, do pánve dáme pohanku a vše důkladně promícháme
- Pekáček vymažeme sádlem a směs z pánve do něj přendáme a urovnáme, zasypeme nastrouhaným sýrem a v troubě na 200 °C zapékáme cca 15 minut.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová