Podušená směs z kuřecích jater, mrkve, cibule, česneku, pórku a tymiánu, v troubě zapečená s plátky cukety a bramborovým pyré.
Ingredience:
1 ks | malé cukety |
máslo na vymazání | |
Na bramborové pyré: | |
150 ml | smetany |
500 g | brambor |
100 g | strouhaného sýra |
50 g | másla |
2 ks | vajec |
voda | |
sůl | |
Na směs: | |
600 g | kuřecích jater |
3 lžíce | oleje |
1 lžíce | lístečků tymiánu |
3 ks | stroužků česneku |
2 ks | mrkve |
1 ks | větší cibule |
1/2 ks | pórku |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka, pak je slijeme, přidáme k nim horkou smetanu i máslo a vyšleháme, pyré dochutíme solí, necháme ho zchladnout a nakonec do něho vmícháme žloutky, na jemno nastrouhaný sýr a ušlehaný tuhý sníh z bílků
2. Kuřecí játra očistíme, nakrájíme na kousky, opláchneme a osušíme, mrkev s cuketou i pórkem očistíme a nakrájíme na středně silná kolečka, cibuli se stroužky česneku oloupeme a nasekáme na drobno
3. V pánvi na rozehřátém oleji osmahneme cibuli s česnekem, přidáme játra, orestujeme je, vmícháme mrkev, pórek, tymián a směs chvíli podusíme, dochutíme solí a pepřem
4. Zapékací mísu vytřenou máslem naplníme připravenou směsí z pánve, poklademe nakrájenou cuketou a vše zakryjeme bramborovým pyré, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a zapečeme asi 30 minut.