REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zajíc ve džbánu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Úprava zajíce s bylinkami pečením.


Ingredience:
1 ksmladého, dobře odleželého zajíce
3 ksmrkve
1 ksvelké cibule
1 ksbílého tuřínu
6 kshřebíčků
1 ksproužek kůry z dobře omytého citronu
120 gžampiónů
120 gmásla
40 ghladké mouky
12 dlvývaru
1 dlportského vína
sůl
svazek bylinek svázaný v kousku plátýnka:
2 ksbobkové listy
2 kslístky šalvěje
12 kszrnek pepře
petrželka
tymián
Knedlíčky:
240 gstrouhanky
60 gmásla
120 gjemně nakrájeného ledvinkového loje
1/2 sklenkyportského vína
1 ksdrobně nakrájené cibule
1 lžičkanasekané petrželky
jemně nakrájené šalvějové lístky
tymián
majoránka
mletý pepř
sůl
hladká mouka na posypání prkénka
Omáčka z rybízového rosolu:
150grybízového rosolu
2dlportského vína

Postup:

1. Zajíce nakrájíme na porce velikosti vejce
2. Oloupanou mrkev a tuřín nakrájíme na plátky, do cibule vpíchneme hřebíčky
3. Dobře osušené kousky zajíce obalíme v hladké mouce smíchané se solí, lehce opečeme na rozehřátém másle a přeložíme se zeleninou do džbánu nebo ohnivzdorné mísy
4. Doprostřed dáme cibuli, přidáme bylinky, citrónovou kůru, očištěné žampióny, zalijeme vývarem (vodou), třemi lžícemi zaječí krve a vínem, přiklopíme těsně přiléhající pokličkou a pečeme asi 3 hodiny v mírně vyhřáté troubě 170°C
5. Když je zaječí maso měkké, vyjmeme bylinky, cibuli a citronovou kůru, šťávu rozšleháme, podle potřeby doplníme vývarem, přidáme připravené knedlíčky a ještě na několik minut dáme zpět do trouby
6. Příprava knedlíčků: Všechny suché přísady smícháme, přidáme vývar, víno, dobře promícháme, utvoříme knedlíčky o velikosti vlašského ořechu a za občasného zamíchání je podusíme na másle.
7. Příprava omáčky: Rybízový rosol a víno pomalu zahříváme na malém pánvičce, až vznikne hladká omáčka.

Doporučení:

– Podáváme s omáčkou z rybízového rosolu.

Poznámka:

– Dříve se zajíc připravoval v kameninovém džbánu, nyní se obvykle připravuje v moderní ohnivzdorné nádobě, ve které se také podává.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy