Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zajíc ve džbánu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Úprava zajíce s bylinkami pečením.


Ingredience:
1 ksmladého, dobře odleželého zajíce
3 ksmrkve
1 ksvelké cibule
1 ksbílého tuřínu
6 kshřebíčků
1 ksproužek kůry z dobře omytého citronu
120 gžampiónů
120 gmásla
40 ghladké mouky
12 dlvývaru
1 dlportského vína
sůl
svazek bylinek svázaný v kousku plátýnka:
2 ksbobkové listy
2 kslístky šalvěje
12 kszrnek pepře
petrželka
tymián
Knedlíčky:
240 gstrouhanky
60 gmásla
120 gjemně nakrájeného ledvinkového loje
1/2 sklenkyportského vína
1 ksdrobně nakrájené cibule
1 lžičkanasekané petrželky
jemně nakrájené šalvějové lístky
tymián
majoránka
mletý pepř
sůl
hladká mouka na posypání prkénka
Omáčka z rybízového rosolu:
150grybízového rosolu
2dlportského vína

Postup:

1. Zajíce nakrájíme na porce velikosti vejce
2. Oloupanou mrkev a tuřín nakrájíme na plátky, do cibule vpíchneme hřebíčky
3. Dobře osušené kousky zajíce obalíme v hladké mouce smíchané se solí, lehce opečeme na rozehřátém másle a přeložíme se zeleninou do džbánu nebo ohnivzdorné mísy
4. Doprostřed dáme cibuli, přidáme bylinky, citrónovou kůru, očištěné žampióny, zalijeme vývarem (vodou), třemi lžícemi zaječí krve a vínem, přiklopíme těsně přiléhající pokličkou a pečeme asi 3 hodiny v mírně vyhřáté troubě 170°C
5. Když je zaječí maso měkké, vyjmeme bylinky, cibuli a citronovou kůru, šťávu rozšleháme, podle potřeby doplníme vývarem, přidáme připravené knedlíčky a ještě na několik minut dáme zpět do trouby
6. Příprava knedlíčků: Všechny suché přísady smícháme, přidáme vývar, víno, dobře promícháme, utvoříme knedlíčky o velikosti vlašského ořechu a za občasného zamíchání je podusíme na másle.
7. Příprava omáčky: Rybízový rosol a víno pomalu zahříváme na malém pánvičce, až vznikne hladká omáčka.

Doporučení:

– Podáváme s omáčkou z rybízového rosolu.

Poznámka:

– Dříve se zajíc připravoval v kameninovém džbánu, nyní se obvykle připravuje v moderní ohnivzdorné nádobě, ve které se také podává.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 13 díl

Pokrmy, které naši předkové připravovali, se musely také něčím zapít. Když vynecháme pramenitou vodu, mléko a medovinu tak k nejčastějším nápojům patřilo především víno a pivo. Vliv na konzumaci vína a piva měla anticko – křesťanská kultura a pohanské slovansko-germánské tradice. V tomto článku si tedy povíme něco málo o historii vína a piva a také o využití těchto dvou nápojů při vaření našimi předky. Recepty na využití piva a vína v kuchyni pak najdete pod tímto článkem.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.