Úprava zajíce s bylinkami pečením.
Ingredience:
1 ks | mladého, dobře odleželého zajíce |
3 ks | mrkve |
1 ks | velké cibule |
1 ks | bílého tuřínu |
6 ks | hřebíčků |
1 ks | proužek kůry z dobře omytého citronu |
120 g | žampiónů |
120 g | másla |
40 g | hladké mouky |
12 dl | vývaru |
1 dl | portského vína |
sůl | |
svazek bylinek svázaný v kousku plátýnka: | |
2 ks | bobkové listy |
2 ks | lístky šalvěje |
12 ks | zrnek pepře |
petrželka | |
tymián | |
Knedlíčky: | |
240 g | strouhanky |
60 g | másla |
120 g | jemně nakrájeného ledvinkového loje |
1/2 sklenky | portského vína |
1 ks | drobně nakrájené cibule |
1 lžička | nasekané petrželky |
jemně nakrájené šalvějové lístky | |
tymián | |
majoránka | |
mletý pepř | |
sůl | |
hladká mouka na posypání prkénka | |
Omáčka z rybízového rosolu: | |
150g | rybízového rosolu |
2dl | portského vína |
Postup:
1. Zajíce nakrájíme na porce velikosti vejce
2. Oloupanou mrkev a tuřín nakrájíme na plátky, do cibule vpíchneme hřebíčky
3. Dobře osušené kousky zajíce obalíme v hladké mouce smíchané se solí, lehce opečeme na rozehřátém másle a přeložíme se zeleninou do džbánu nebo ohnivzdorné mísy
4. Doprostřed dáme cibuli, přidáme bylinky, citrónovou kůru, očištěné žampióny, zalijeme vývarem (vodou), třemi lžícemi zaječí krve a vínem, přiklopíme těsně přiléhající pokličkou a pečeme asi 3 hodiny v mírně vyhřáté troubě 170°C
5. Když je zaječí maso měkké, vyjmeme bylinky, cibuli a citronovou kůru, šťávu rozšleháme, podle potřeby doplníme vývarem, přidáme připravené knedlíčky a ještě na několik minut dáme zpět do trouby
6. Příprava knedlíčků: Všechny suché přísady smícháme, přidáme vývar, víno, dobře promícháme, utvoříme knedlíčky o velikosti vlašského ořechu a za občasného zamíchání je podusíme na másle.
7. Příprava omáčky: Rybízový rosol a víno pomalu zahříváme na malém pánvičce, až vznikne hladká omáčka.
– Podáváme s omáčkou z rybízového rosolu.
Poznámka:– Dříve se zajíc připravoval v kameninovém džbánu, nyní se obvykle připravuje v moderní ohnivzdorné nádobě, ve které se také podává.