REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zajíc v šípkové marinádě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinovaný zajíc dušený na víně doměkka, servírovaný se šípkovou omáčkou připravenou z podušeného základu.


Ingredience:
1 kszajíce
2 ksbobkových listů
4 lžícekoňaku
2 lžícemásla
6 lžicrajčatového protlaku
120 g slaniny
100 gsádla
50 ghladké mouky
400 mlčerveného vína
čerstvé bylinky na ozdobení
Na marinádu:
100 g šípků (můžeme nahradit šípkovými povidly)
200 gočištěného celeru
250 ml vinného octa
250 mlvody
1 lžícenasekaného tymiánu
2 ksstroužků česneku
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Dobře očištěného zajíce opláchneme, naporcujeme, potřeme rozpuštěným máslem a dáme do pekáčku
2. Vinný ocet promícháme s vodou, přidáme šípky, oloupaný na plátky nakrájený česnek, na menší kousky nakrájený celer, tymián, mletý pepř, sůl, dobře promícháme, nalijeme na králíka a necháme za občasného obracení v chladu marinovat do druhého dne
3. Porce zajíce vyndáme, osušíme, obalíme v hladké mouce, zprudka opečeme v hrnci na rozehřátém sádle, podlijeme trochou vína, dusíme doměkka (asi 80 minut) a během dušení podle potřeby podléváme vínem
4. Měkké maso vyjmeme, uložíme v teple, do základu dáme protlak, trochu marinády se šípky i česnekem, bobkové listy a provaříme
5. Pak do omáčky přidáme opečenou na kostičky nakrájenou slaninu, ochutíme koňakem, dáme zpět porce zajíce a už jen prohřejeme
6. Maso přendáme na talíře, přelijeme omáčkou a ozdobíme bylinkami.

Doporučení:

Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy