Polévka z hovězí kližky, uzené slaniny, zelených fazolek, další zeleniny a koření, obohacená o vložku z těstovin, vařená na venkovním ohni v kotlíku.
Ingredience:
400 g | hovězí kližky |
120 g | brambor |
100 g | zelených fazolek |
60 g | petržele |
60 g | brukve |
50 g | uzené slaniny |
30 g | těstovin do polévky |
20 g | másla |
2 ks | zelené papriky |
1 ks | většího rajčete |
1 ks | cibule |
špetka majoránky | |
petrželová nať | |
celerová nať | |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. V hrnci pod dobře roztopeným kotlíkem rozpustíme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme maso nakrájené na kostky, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a necháme probublávat asi 1 hodinu
2. Nadrobno pokrájíme očištěnou zeleninu spolu s petrželkou a celerovou natí, převázanou kouskem nitě, vložíme do polévky, polévku doplníme vodou na objem 1,4 l a vaříme, až maso i zelenina změkne
3. Přidáme máslo a v ruce rozemnutou majoránku, zavaříme těstoviny, povaříme a horké podáváme.