Jiný výraz pro zadělávaný pokrm je frikasé. Je to klasická úprava pokrmu z francouzské kuchyně, starý kuchařský postup, kdy se pokrm zahustí máslovou jíškou a smetanou. Chuť pokrmu se během vaření vylepšuje přidáním zeleniny. Používá se maso telecí, vepřové, drůbeží, králičí. Naše babičky vařily rády často zadělávanou slepici, v měšťanských rodinách bylo zase hodně oblíbené zadělávané telecí maso.
Ingredience:
750 g | vepřové kýty |
150 g | žampionů |
1 ks | větší mrkev |
1 ks | cibule |
1/4 ks | celeru |
150 ml | smetany |
150 ml | mléka |
5 dl | vývaru |
nastrouhaný muškátový oříšek | |
citronová šťáva | |
mletý bílý pepř | |
hladká mouka | |
máslo | |
sůl |
Postup:
- Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájené vepřové maso, zprudka opečeme do růžova, podlijeme vývarem, dusíme 15 minut.
- Potom přidáme k masu na kostičky nakrájenou mrkev, celer a žampiony, dusíme doměkka, aby vše bylo ponořené, přilijeme vývar.
- Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou naředíme mlékem. Nalijeme do omáčky, přidáme smetanu, povaříme.
- Na závěr ochutíme omáčku muškátovým oříškem, citronovou šťávou a bílým pepřem, také přisolíme. Podáváme s těstovinami, či například s houskovým knedlíkem.
Pro začínající kuchařky a kuchtíky tu máme podrobný recept, jak se připravuje jíška, stačí kliknout na název receptu: Jíška
Poznámka:Text i foto: D. M.