Zabijačkový guláš si můžeme udělat sami i když nechováme čuníka, v kvalitním řeznictví koupíte všechny suroviny, které budete potřebovat, v marketech prosím nehledejte. Rozpis je na 5 litrů guláše. Vařím ho při různých oslavách a má úspěch, druhý den se rozleží a je nejlepší.
Ingredience:
Rozpis na 5 l guláše: | |
1,5 kg | plecka |
300 g | mozečku |
300 g | ledvinek |
300 g | sleziny |
300 g | jater |
5 ks | cibulí |
3 ks | srdce |
2 ks | jazyky |
mleté nové koření | |
sádlo | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Cibule oloupeme, drobně nakrájíme a pak je osmažíme
2. Dáme vařit jazyky, k cibuli přidáme všechny pokrájené suroviny (kromě mozečku) a maso dusíme do změknutí, občas podlijeme
3. Uvařené jazyky zchladíme studenou vodou, oloupeme a přidáme do guláše
4. Přendáme do pekáče, okořeníme, zahustíme mozečkem a ještě 15 minut zapékáme
5. Zabijačkový guláš podáváme výhradně s chlebem, na talíři můžeme posypat pokrájenou cibulkou.
Autor: Dalibor Marounek