REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřový závitek na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zamotané plátky vepřové kýty plněné nudličkami uzeniny, vajíček a sterilované okurky, podušené spolu s kořenovou zeleninou.


Ingredience:
1 kgvepřové kýty
200 gtvrdého salámu
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 gslaniny
4 dclmléka
2 dclsmetany
2 ksvejce uvařená na tvrdo
2 kskyselé sterilované okurky
celý černý pepř
kuličky nového koření
bobkový list
tymián
sůl
ocet
vlažná voda
hladká mouka
cukr
tuk
sádlo

Postup:

1. Maso opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky, ty pak naklepeme paličkou od středu směrem k okrajům
2. Slaninu, salám, vejce uvařená na tvrdo a okurky nakrájíme na širší nudle
3. Rozklepané plátky kýty mírně osolíme a do středu klademe nakrájené suroviny, svineme a převážeme režnou nití, na povrchu jednotlivé závitky osolíme
4. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky nebo plátky a zpěníme na tuku v hrnci, přidáme divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list a tymián)
5. Nakonec vložíme připravené závitky, podlijeme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme do měkka asi 90 minut
6. Měkké závitky vyjmeme, dáme do čistého hrnce a zbavíme je režné niti
7. Šťávu zahustíme jíškou připravenou z hladké mouky a sádla, zředíme vlažnou vodou, promícháme, přidáme mléko a povaříme dalších 30 minut
8. Omáčku dochutíme cukrem, převařeným octem, solí, ke konci varu přidáme smetanu a krátce ještě povaříme
9. Hotovou omáčku přecedíme přes cedník na hotové maso a společně ještě chvíli prohřejeme.

Doporučení:

Vhodné přílohy: Houskové nebo karlovarské knedlíky, máslové noky, dušená rýže nebo vařené brambory.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy