REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřový závitek na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zamotané plátky vepřové kýty plněné nudličkami uzeniny, vajíček a sterilované okurky, podušené spolu s kořenovou zeleninou.


Ingredience:
1 kgvepřové kýty
200 gtvrdého salámu
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 gslaniny
4 dclmléka
2 dclsmetany
2 ksvejce uvařená na tvrdo
2 kskyselé sterilované okurky
celý černý pepř
kuličky nového koření
bobkový list
tymián
sůl
ocet
vlažná voda
hladká mouka
cukr
tuk
sádlo

Postup:

1. Maso opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky, ty pak naklepeme paličkou od středu směrem k okrajům
2. Slaninu, salám, vejce uvařená na tvrdo a okurky nakrájíme na širší nudle
3. Rozklepané plátky kýty mírně osolíme a do středu klademe nakrájené suroviny, svineme a převážeme režnou nití, na povrchu jednotlivé závitky osolíme
4. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky nebo plátky a zpěníme na tuku v hrnci, přidáme divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list a tymián)
5. Nakonec vložíme připravené závitky, podlijeme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme do měkka asi 90 minut
6. Měkké závitky vyjmeme, dáme do čistého hrnce a zbavíme je režné niti
7. Šťávu zahustíme jíškou připravenou z hladké mouky a sádla, zředíme vlažnou vodou, promícháme, přidáme mléko a povaříme dalších 30 minut
8. Omáčku dochutíme cukrem, převařeným octem, solí, ke konci varu přidáme smetanu a krátce ještě povaříme
9. Hotovou omáčku přecedíme přes cedník na hotové maso a společně ještě chvíli prohřejeme.

Doporučení:

Vhodné přílohy: Houskové nebo karlovarské knedlíky, máslové noky, dušená rýže nebo vařené brambory.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy