REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zadělávaná vepřová ouška s domácí šunkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová ouška servírovaná v bešamelové omáčce, ozdobená orestovanými kousky domácí šunky. Recept z Boskovic podle Jaroslava Sapíka, z pořadu “Česko na talíři”.


Ingredience:
600 gvepřových oušek
200 gšunky od kosti s kousky tučného (nebo uzené či bůček)
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
50 gmásla
200 mlvývaru (voda, ve které jsme uvařili ouška)
100 mlsmetany ke šlehání
2 lžícehladké mouky
1 hrstmajoránky
4 ksstroužky česneku
1 kscibule
1/2 kscitrónu
špetka muškátového oříšku
špetka pepře
sůl

Postup:

1. Vepřová ouška povaříme v mírně osolené vodě doměkka, tedy asi 30 minut
2. Do vývaru, který použijete na přípravu bešamelové omáčky, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu
3. V hrnci na rozpuštěném másle necháme zesklovatět cibuli nakrájenou nadrobno, zasypme ji hladkou moukou, lehce orestujeme tak, aby vznikla hodně světlá jíška, přidáme česnek pokrájený na plátky, postrouháme muškátový oříšek, zalijeme vývarem, vsypte majoránku, přidáme smetanu a asi dvacet minut vše vaříme za stálého míchání, aby vznikla hladká omáčka
4. Zvlášť orestujeme na pánvi pokrájenou šunku (uzené, bůček), spíš její tučnější části, pak ji vsypeme do bešamelového základu
5. Vařená ouška i s chrupavkami pokrájíme na nudličky a také nasypeme do bešamelové omáčky
6. Nakonec pokrm dochutíme citronovou šťávou, okořeníme pepřem a osolíme.

Doporučení:

Ouška se dají podávat jako hlavní chod s vařenými nebo pečenými brambory, či jako předkrm s tím, že jich na talíř nandáte třetinu a servírujeme je s čerstvým pečivem.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Ty nejlepší vyzkoušené recepty z pampelišek – TOP výběr osvědčených pampeliškových receptů!

Pampeliška (botanický název: Smetanka lékařská) je jedlá květina která podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška má v kuchyni všestranné využití. Mladé lístky s vysokým obsahem vitaminu C se používají na saláty nebo do masových nádivek, z květů můžeme připravit výborný pampeliškový med nebo víno, výborný je i sirup či želé. Čerstvý stvol pomáhá při chronickém zánětu jater (hepatitidě) a u cukrovkářů. Stvoly mohou rozpustit žlučníkové kameny. Kořen pak využíváme například na přípravu zdravotních čajů. Tady vám přinášíme výběr těch nejlepších receptů na kuchyňské zpracování pampelišek z naší databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jak je využít v kuchyni

Máta, bazalka, petržel i pažitka – bez zelených bylinek si jen málokdo z nás dokáže představit jarní a letní recepty. Ať už připravujete polévku, maso na grilování či letní salát, určitě by ve vašem receptáři neměly chybět čerstvě nasekané bylinky. Jak ale tyto pochoutky kombinovat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Představíme si čtyři nejčastější druhy.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy