REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zadělávaná vepřová ouška s domácí šunkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová ouška servírovaná v bešamelové omáčce, ozdobená orestovanými kousky domácí šunky. Recept z Boskovic podle Jaroslava Sapíka, z pořadu “Česko na talíři”.


Ingredience:
600 gvepřových oušek
200 gšunky od kosti s kousky tučného (nebo uzené či bůček)
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
50 gmásla
200 mlvývaru (voda, ve které jsme uvařili ouška)
100 mlsmetany ke šlehání
2 lžícehladké mouky
1 hrstmajoránky
4 ksstroužky česneku
1 kscibule
1/2 kscitrónu
špetka muškátového oříšku
špetka pepře
sůl

Postup:

1. Vepřová ouška povaříme v mírně osolené vodě doměkka, tedy asi 30 minut
2. Do vývaru, který použijete na přípravu bešamelové omáčky, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu
3. V hrnci na rozpuštěném másle necháme zesklovatět cibuli nakrájenou nadrobno, zasypme ji hladkou moukou, lehce orestujeme tak, aby vznikla hodně světlá jíška, přidáme česnek pokrájený na plátky, postrouháme muškátový oříšek, zalijeme vývarem, vsypte majoránku, přidáme smetanu a asi dvacet minut vše vaříme za stálého míchání, aby vznikla hladká omáčka
4. Zvlášť orestujeme na pánvi pokrájenou šunku (uzené, bůček), spíš její tučnější části, pak ji vsypeme do bešamelového základu
5. Vařená ouška i s chrupavkami pokrájíme na nudličky a také nasypeme do bešamelové omáčky
6. Nakonec pokrm dochutíme citronovou šťávou, okořeníme pepřem a osolíme.

Doporučení:

Ouška se dají podávat jako hlavní chod s vařenými nebo pečenými brambory, či jako předkrm s tím, že jich na talíř nandáte třetinu a servírujeme je s čerstvým pečivem.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy