REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zadělávaná vepřová ouška s domácí šunkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová ouška servírovaná v bešamelové omáčce, ozdobená orestovanými kousky domácí šunky. Recept z Boskovic podle Jaroslava Sapíka, z pořadu “Česko na talíři”.


Ingredience:
600 gvepřových oušek
200 gšunky od kosti s kousky tučného (nebo uzené či bůček)
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
50 gmásla
200 mlvývaru (voda, ve které jsme uvařili ouška)
100 mlsmetany ke šlehání
2 lžícehladké mouky
1 hrstmajoránky
4 ksstroužky česneku
1 kscibule
1/2 kscitrónu
špetka muškátového oříšku
špetka pepře
sůl

Postup:

1. Vepřová ouška povaříme v mírně osolené vodě doměkka, tedy asi 30 minut
2. Do vývaru, který použijete na přípravu bešamelové omáčky, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu
3. V hrnci na rozpuštěném másle necháme zesklovatět cibuli nakrájenou nadrobno, zasypme ji hladkou moukou, lehce orestujeme tak, aby vznikla hodně světlá jíška, přidáme česnek pokrájený na plátky, postrouháme muškátový oříšek, zalijeme vývarem, vsypte majoránku, přidáme smetanu a asi dvacet minut vše vaříme za stálého míchání, aby vznikla hladká omáčka
4. Zvlášť orestujeme na pánvi pokrájenou šunku (uzené, bůček), spíš její tučnější části, pak ji vsypeme do bešamelového základu
5. Vařená ouška i s chrupavkami pokrájíme na nudličky a také nasypeme do bešamelové omáčky
6. Nakonec pokrm dochutíme citronovou šťávou, okořeníme pepřem a osolíme.

Doporučení:

Ouška se dají podávat jako hlavní chod s vařenými nebo pečenými brambory, či jako předkrm s tím, že jich na talíř nandáte třetinu a servírujeme je s čerstvým pečivem.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy