REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zadělávaná vepřová ouška s domácí šunkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová ouška servírovaná v bešamelové omáčce, ozdobená orestovanými kousky domácí šunky. Recept z Boskovic podle Jaroslava Sapíka, z pořadu “Česko na talíři”.


Ingredience:
600 gvepřových oušek
200 gšunky od kosti s kousky tučného (nebo uzené či bůček)
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
50 gmásla
200 mlvývaru (voda, ve které jsme uvařili ouška)
100 mlsmetany ke šlehání
2 lžícehladké mouky
1 hrstmajoránky
4 ksstroužky česneku
1 kscibule
1/2 kscitrónu
špetka muškátového oříšku
špetka pepře
sůl

Postup:

1. Vepřová ouška povaříme v mírně osolené vodě doměkka, tedy asi 30 minut
2. Do vývaru, který použijete na přípravu bešamelové omáčky, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu
3. V hrnci na rozpuštěném másle necháme zesklovatět cibuli nakrájenou nadrobno, zasypme ji hladkou moukou, lehce orestujeme tak, aby vznikla hodně světlá jíška, přidáme česnek pokrájený na plátky, postrouháme muškátový oříšek, zalijeme vývarem, vsypte majoránku, přidáme smetanu a asi dvacet minut vše vaříme za stálého míchání, aby vznikla hladká omáčka
4. Zvlášť orestujeme na pánvi pokrájenou šunku (uzené, bůček), spíš její tučnější části, pak ji vsypeme do bešamelového základu
5. Vařená ouška i s chrupavkami pokrájíme na nudličky a také nasypeme do bešamelové omáčky
6. Nakonec pokrm dochutíme citronovou šťávou, okořeníme pepřem a osolíme.

Doporučení:

Ouška se dají podávat jako hlavní chod s vařenými nebo pečenými brambory, či jako předkrm s tím, že jich na talíř nandáte třetinu a servírujeme je s čerstvým pečivem.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Salente Cuco, hlavní chod a příloha vařené najednou

Multifunkční elektrický hrnec Salente Cuco ztělesňuje moderní vaření pro 21. století. V hrnci uvaříte své oblíbené pokrmy zdravě, snadno a rychle. Elektrické hrnce nabízí jednoduchý a zdravý způsob přípravy pokrmů. Díky svým automatickým funkcím navíc v kuchyni dokážou ušetřit čas i práci. Multifunkční hrnec Salente Cuco využijete jako tlakový, pomalý, napařovací, ale i jako rýžovar, jogurtovač, sterilizátor, skvěle v něm připravíte vajíčka na různý způsob, umožňuje smažení nebo restování. Jste-li příznivci zdravého vaření, jistě se Vám bude zamlouvat program vaření v páře. Páru využijete i pro sterilizaci např. kojeneckých lahví či lahví na zavařování.

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Tradiční i originální recepty, které oceníte nejen o Velikonocích

Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt. To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

číst dále ...

Víme, jak posílit imunitu v době koronaviru: Připravte si vitamínové menu

V době koronavirové infekce, která se šíří světem, je důležité podpořit fungování imunitního systému. Jak na to? Zkuste si připravit zdravé menu z dostupných surovin ve vaší lednici. Všechny recepty jsou jednoduché, rychlé a pomoci vám mohou i vaše děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy