REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zadělávaná slepice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Drůbež byla u našich babiček oblíbená. Pekla se na posvícení i na různé jiné svátky. Slepice se však připravovala hlavně vařená. Vařila se a využávala především jako vložka do polévek. Ovšem jedna z nejlepších úprav je podle tohoto staročeského receptu, kdy se slepice vaří a pak podává ve smetanové omáčce.


Ingredience:
1 ksslepice
1 ksmrkve
1 ksžloutku
0,5 lvývaru ze slepice
1 kskousek celeru
2 dlzakysané smetany
citronová šťáva
muškátový květ
hladká mouka
nové koření
celý pepř
máslo
pepř
sůl

Postup:

1. Slepici naporcujeme, naše babičky naporcovanou slepici spařily vařící vodou, aby se při vaření odstranil nepříjemný zápach
2. Naporcovanou slepici vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu, sůl, celý pepř, nové koření a vaříme zhruba 1,5 až 2 hoiny doměkka
3. Vývar scedíme, odlijeme na omáčku, zbytek necháme na slepičí polévku
4. V hrnci z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme vývarem, mícháme, až se jíška rozpustí
5. Kysanou smetanu (nesmí být studená z lednice, jinak se v omáčce srazí) rozmícháme se žloutkem a přilijeme do omáčky, mícháme, až se smetana spojí s omáčkou, ochutíme, muškátovým květem, pepřem, pár kapkami citronu, případně přisolíme
6. Ze slepice odstraníme kůži a kousky libového masa vložíme do omáčky a necháme prohřát
7. Zadělávaná slepice se podávala se širokými nudlemi nebo noky.

Doporučení:

V dnešní době můžeme slepici nahradit kuřetem i tak bude omáčka skvělá.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy