Drůbež byla u našich babiček oblíbená. Pekla se na posvícení i na různé jiné svátky. Slepice se však připravovala hlavně vařená. Vařila se a využávala především jako vložka do polévek. Ovšem jedna z nejlepších úprav je podle tohoto staročeského receptu, kdy se slepice vaří a pak podává ve smetanové omáčce.
Ingredience:
1 ks | slepice |
1 ks | mrkve |
1 ks | žloutku |
0,5 l | vývaru ze slepice |
1 ks | kousek celeru |
2 dl | zakysané smetany |
citronová šťáva | |
muškátový květ | |
hladká mouka | |
nové koření | |
celý pepř | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Slepici naporcujeme, naše babičky naporcovanou slepici spařily vařící vodou, aby se při vaření odstranil nepříjemný zápach
2. Naporcovanou slepici vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu, sůl, celý pepř, nové koření a vaříme zhruba 1,5 až 2 hoiny doměkka
3. Vývar scedíme, odlijeme na omáčku, zbytek necháme na slepičí polévku
4. V hrnci z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme vývarem, mícháme, až se jíška rozpustí
5. Kysanou smetanu (nesmí být studená z lednice, jinak se v omáčce srazí) rozmícháme se žloutkem a přilijeme do omáčky, mícháme, až se smetana spojí s omáčkou, ochutíme, muškátovým květem, pepřem, pár kapkami citronu, případně přisolíme
6. Ze slepice odstraníme kůži a kousky libového masa vložíme do omáčky a necháme prohřát
7. Zadělávaná slepice se podávala se širokými nudlemi nebo noky.
V dnešní době můžeme slepici nahradit kuřetem i tak bude omáčka skvělá.