Lidový recept z Plzeňska. Když se voda z uvařených brambor neslila, ale vařila dále, vznikla polévka, která se nazývala také praskačka, nebo friko. Pokrm se zaléval i podmáslím nebo kysaným mlékem. Zablafuňky jsou nejlepší druhý den, když se rozleží.
Ingredience:
500 g | brambor |
2 lžíce | mouky |
1 lžička | másla |
2 dl | kysané smetany |
1 l | vody |
2 ks | vajec |
bobkový list | |
nové koření | |
jalovec | |
tymián | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky, zalijeme vodou, přidáme divoké koření (jalovec, nové koření, bobkový list), dále tymián, kmín sůl, pepř
2. Když jsou brambory měkké, vyjmeme divoké koření, odlijeme část vody a zalijeme kysanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku
3. Chvíli povaříme, zjemníme máslem
4. Hotový pokrm na talíři ozdobíme kousky vajec a podáváme. Z