REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zablafuňky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lidový recept z Plzeňska. Když se voda z uvařených brambor neslila, ale vařila dále, vznikla polévka, která se nazývala také praskačka, nebo friko. Pokrm se zaléval i podmáslím nebo kysaným mlékem. Zablafuňky jsou nejlepší druhý den, když se rozleží.


Ingredience:
500 gbrambor
2 lžícemouky
1 lžičkamásla
2 dlkysané smetany
1 lvody
2 ksvajec
bobkový list
nové koření
jalovec
tymián
kmín
pepř
sůl

Postup:

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky, zalijeme vodou, přidáme divoké koření (jalovec, nové koření, bobkový list), dále tymián, kmín sůl, pepř
2. Když jsou brambory měkké, vyjmeme divoké koření, odlijeme část vody a zalijeme kysanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku
3. Chvíli povaříme, zjemníme máslem
4. Hotový pokrm na talíři ozdobíme kousky vajec a podáváme. Z

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy