REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výroba vinné klobásy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na přípravu klobás při domácích zabijačkách.


Ingredience:
Poměr surovin:
45 %libového vepřového masa (kýta nebo plecko)
35 %tučného vepřového masa z bůčku
7 %tvrdých rohlíků
7 %přírodního bílého vína
6 %mléka
Koření na 10 kg vinných klobás:
100 gsoli
10 gmletého pepře
4 gcitrónové kůry
4 gmuškátového květu

Postup:

1. Libové i tučné vepřové maso pečlivě zbavíme všech tvrdých blan a šlach
2. Maso dvakrát umeleme na masovém strojku co nejjemněji a tučný vepřový bůček umeleme pouze jednou
3. Do větší nádoby dáme rohlíky rozmočené v mléce a co nejlépe je rozetřeme tak, aby nebyly kůrky znatelné
4. Potom přidáme jemně umleté libové maso a mícháme tak dlouho, až se maso spojí s rohlíky a mlékem v celistvou hmotu
5. Do takto upravené hmoty přidáme sůl, mletý pepř, muškátový květ, citronovou kůru, přírodní bílé víno a vše dobře propracujeme
6. Nakonec přidáme mleté tučné vepřové maso a mícháme již jen tak dlouho, aby tučné maso zůstalo ve hmotě v jemných, sotva znatelných zrnech, aby však nebylo rozmačkáno
7. Zamíchanou směs plníme do vyčištěných a propláchnutých skopových střívek nebo do vyčištěných tenkých vepřových střev
8. Okrajujeme kusy asi o váze 150 g a zavinujeme je do tvaru hlemýždí ulity nebo do tvaru rohlíku se zahnutými konci dovnitř
9. Takto upravené klobásy příčně propíchneme špejlí a tím je upevníme.

Doporučení:

Vinné klobásy jsou jedním z masných pokrmů, který se snadno připravuje a nepotřebujeme k tomu nějaké zvláštní zařízení.Přípravě masa na vinné a smetanové klobásy musíme však věnovat dostatečnou péči a použít pokud možno nejjemnější křehké libové maso z vepřové kýty nebo plecka a tučné vepřové maso z bůčku.Příprava vepřových střívek na klobásy:Chceme-li doma vyrobit uzené klobásy, spišské párky, spišské klobásy nebo klobásy k zapékání do těsta, popřípadě vinné nebo smetanové klobásy, necháme si pro tento účel již v den porážky několik metrů vypraných tenkých vepřových střev. Nekrájíme je na krátké kousky jako na jaternice, ale je po řádném vyprání namočíme do studené pitné vody a necháme 48 hodin odmočit. Po odmočení je opereme ve studené vodě, vymačkáme, dáme je na hladké prkénko, na kterém je škrabkou nebo velmi tupým nožem podélnými tahy po střívku vyškrábeme. Pak střívka opláchneme ve studené vodě, vymačkáme a silně osolíme (obalíme v soli). Takto osolená střívka dáme do jakékoliv nádoby a necháme do výroby klobás v solném láku, který si samy pustí. Solením zpevníme stěny střívek a proto při plnění tolik nepraskají jako čerstvě oškrabaná. V den výroby klobás střívka namočíme do vlažné vody, potom je uvnitř opláchneme a mezi prsty vymačkáme. Takto upravená střívka můžeme používat na všechny druhy klobás.

Poznámka:

Klobásy se podávají v různých úpravách, nejčastěji však mírně obalené v hladké mouce, opečené na rozpáleném tuku (oleji) do červena z obou stran.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy