REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výpečky a smetanový listový špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další jarní recept – pozvolna pečená vepřová plec s česnekem a kmínem. A jako příloha listový špenát zjemněný smetanou.


Ingredience:
Na výpečky:
1 kgvepřové plece b.k. s kůží
300 mlvody k podlévání
6 ksstroužků česneku
2 ksvelké cibule
2 lžícesádla
1 lžícedrceného kmínu
pepř
sůl
Na špenát:
700 gmraženého listového špenátu
150 ml12% smetany na vaření
4 ksstroužku česneku
1 kscibule
2 lžícehladké mouky
2 lžícesádla
pepř
sůl

Postup:

1. Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta, osolíme, opepříme, okmínujeme a vetřeme do něj prolisovaný česnek
2. Do pekáčku dáme sádlo, na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme maso, podlijeme šálkem vody, přiklopíme a dáme do trouby na 160 °C
3. Pečeme asi 2 hodiny
4. Během pečení podle potřeby maso podléváme vodou a několikrát obrátíme, aby se opeklo hezky ze všech stran
5. Pak teplotu zvýšíme na 200 °C, sundáme poklici a dopékáme na barvu
6. Jakmile je maso i cibule hnědá, maso měkké, máme hotovo.
7. Na rozpáleném sádle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, až zesklovatí
8. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku
9. Přidáme zčásti povolený špenát, smetanu, osolíme, opepříme, přidáme česnek a pod pokličkou na mírném plameni necháme provářet
10. Tyčovým mixérem trochu pomixujeme a doladíme chutě (je-li potřeba, přidáme vodu).

Doporučení:

Vhodnou přílohou je bramborový knedlík.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy