Další jarní recept – pozvolna pečená vepřová plec s česnekem a kmínem. A jako příloha listový špenát zjemněný smetanou.
Ingredience:
Na výpečky: | |
1 kg | vepřové plece b.k. s kůží |
300 ml | vody k podlévání |
6 ks | stroužků česneku |
2 ks | velké cibule |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | drceného kmínu |
pepř | |
sůl | |
Na špenát: | |
700 g | mraženého listového špenátu |
150 ml | 12% smetany na vaření |
4 ks | stroužku česneku |
1 ks | cibule |
2 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | sádla |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta, osolíme, opepříme, okmínujeme a vetřeme do něj prolisovaný česnek
2. Do pekáčku dáme sádlo, na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme maso, podlijeme šálkem vody, přiklopíme a dáme do trouby na 160 °C
3. Pečeme asi 2 hodiny
4. Během pečení podle potřeby maso podléváme vodou a několikrát obrátíme, aby se opeklo hezky ze všech stran
5. Pak teplotu zvýšíme na 200 °C, sundáme poklici a dopékáme na barvu
6. Jakmile je maso i cibule hnědá, maso měkké, máme hotovo.
7. Na rozpáleném sádle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, až zesklovatí
8. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku
9. Přidáme zčásti povolený špenát, smetanu, osolíme, opepříme, přidáme česnek a pod pokličkou na mírném plameni necháme provářet
10. Tyčovým mixérem trochu pomixujeme a doladíme chutě (je-li potřeba, přidáme vodu).
Vhodnou přílohou je bramborový knedlík.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.