REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vnitřnosti ze zvěřiny (srnec, kanec, či jiná zvěřina)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vnitřnosti ze skolené zvěřiny patří, podle loveckého práva, tomu, kdo zvíře skolil. Ale co s nimi? Zde je jeden z osvědčených receptů právě na srdce, plíce, jazyk, játra, slezinu z jelena, divočáka, či jiné zvěřiny.


Ingredience:
srdce, plíce, jazyk, játra, slezinu z jelena, divočáka, či jiné zvěřiny
150-200 gcibule
50 gocta
divoké koření (tymián, celý pepř, jalovec, bobkový list, nové koření)
voda
sůl
Na omáčku:
600 lzvěřinového, hovězího, případně zeleninového vývaru
600 lmléka
200 lsmetany na vaření
200 gkořenové zeleniny + cibule
100 gsádla
50-70 ghladké mouky
30 gslaniny
1/2 kscitrónu
tymián, nové koření, celý pepř a bobkový list
ocet (klasický nebo vinný)
cukr
sůl

Postup:
  1. Důkladně očištěné a pod tekoucí studenou vodou opláchnuté vnitřnosti dáme vařit do mírně okyselené a osolené vody spolu s divokým kořením a cibulí.
  2. Zatím, co se vnitřnosti vaří, připravíme omáčku; slaninu nakrájíme na kostičky, na sádle ji částečně vyškvaříme, pak přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu i s cibulí a kořením. Zaprášíme hladkou moukou, zasmažíme, zalijeme vývarem a mlékem, prošleháme a provaříme.
  3. Přidáme lžičku vinného octa a několik koleček oloupaného citrónu, osolíme, osladíme a nakonec přidáme smetanu, promícháme a ještě chvíli povaříme.
  4. Rustikální omáčku necháme tak, nebo ji můžeme přecedit, či vytáhnout koření a rozmixovat.
  5. Uvařené vnitřnosti úhledně nakrájíme, (z jazyka nezapomeneme odstranit kůži).
  6. Při podávání uvařené plátky drobů hojně přeléváme připravenou smetanovou omáčkou.
Doporučení:

Někdo do této máčky ještě přidává 1-2 lžíce plnotučné hořčice. Jako přílohu nejčastěji servírujeme knedlíky či rýži.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy