Co rozhoduje o tom, zda bude vánočka nádherně vláčná, že se vám bude rozplývat na jazyku? Kromě množství másla rozhodně kvalitní mouka! Pro dokonalou konzistenci těsta jsme v našem receptu zkombinovali polohrubou a hladkou. Navíc jsme vyzkoušeli letošního vítěze Regionální potraviny v Olomouckém kraji, pšeničnou mouku hladkou světlou od MJM agro a. s. Mouka je vyráběná z pšenice z regionu Haná. Nechte si chutnat, protože vánočka z oceněné mouky rozhodně stojí za hřích.
Ingredience:
230 g | PŠENIČNÁ MOUKA HLADKÁ SVĚTLÁ od MJM agro, a.s. |
100 g | polohrubé mouky |
70 g | měkkého másla |
60 g | cukru |
50 g | mandlí (plátky) |
35 g | rozinek |
20 g | droždí |
8 g | vanilkového cukru |
115 ml | vlažného mléka |
20 ml | jablečného octa |
1 panák | rumu |
1 ks | vejce |
kůra z jednoho citronu |
Postup:
- Jako první si založíme omládek. Smícháme 40 g hladké mouky, 40 g polohrubé, 80 ml mléka a droždí. Uděláme těstíčko a necháme ho kynout na teple a přikryjeme ho, aby nám neokoralo, na cca 30 min.
- Mezitím si dáme do rendlíku rozinky, 20 ml vody, ocet, rum a pomalu vaříme, dokud se nevyvaří tekutina. Vychladíme.
- Do omládku přidáme zbytek obou mouk, mléko, cukry, špetku soli, máslo, citronovou kůru, vejce, rozinky, 35 g mandlí a uděláme těsto. Těsto necháme ještě 30 minut nakynout.
- Těsto rozdělíme na 6 dílů po 100 g. Uděláme koule a z koulí prameny cca 30 cm.
- Zapleteme vánočku a necháme na plechu s pečicím papírem hodinu kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
- Pečeme 160 stupňů 40–50 min.
Recept k článku: Navoďte si náladu Vánoc recepty z místních surovin
Poznámka:Zdroj: regionalnipotravina.cz