REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Věnec se třemi náplněmi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Věnec z kynutého těsta plněný tvarohovou, ořechovou a meruňkovou náplní, pečený dozlatova, po upečení pocukrovaný.


Ingredience:
Na těsto:
300 gpolohrubé mouky
100 gmásla
80 gcukru krupice
20 gdroždí
150 mlmléka
3 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
1 ksvejce na potření
špetka soli
Na tvarohovou náplň:
100 gměkkého tvarohu
30 gcukru krupice
1 ksžloutku
Na ořechovou náplň:
50 mlmléka
50 gmletých vlašských ořechů
20 gcukru krupice
Na meruňkovou náplň:
50 gsušených meruněk
Na dohotovení:
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru, dvou lžic polohrubé mouky a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout
2. Do mísy prosijeme zbylou polohrubou mouku, kterou smícháme se špetkou soli, vanilkovým cukrem a zbylým krupicovým cukrem, přidáme žloutky, zbylé vlažné mléko, vykynutý kvásek a vše propracujeme, nakonec přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
3. Mezitím si připravíme náplně; na tvarohovou náplň smícháme měkký tvaroh se žloutkem a krupicovým cukrem, na ořechovou přivedeme mléko k varu s krupicovým cukrem, přidáme na jemno mleté ořechy, krátce povaříme a necháme vychladnout, na meruňkovou nakrájíme meruňky na drobné kousky
4. Vykynuté těsto propracujeme a znovu necháme 20 minut kynout, pak rozválíme na plát 40×24 cm, který rozkrojíme na 3 pruhy 8×40 cm, do jejich středu dáme připravené náplně, okraje těsta dobře přitiskneme k sobě a prameny mírně rozválíme, potom je spleteme do copu, stočíme a spojíme
5. Věnec přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout, poté celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova (asi 40 minut), po vychladnutí pocukrujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy