REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Věnec se třemi náplněmi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Věnec z kynutého těsta plněný tvarohovou, ořechovou a meruňkovou náplní, pečený dozlatova, po upečení pocukrovaný.


Ingredience:
Na těsto:
300 gpolohrubé mouky
100 gmásla
80 gcukru krupice
20 gdroždí
150 mlmléka
3 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
1 ksvejce na potření
špetka soli
Na tvarohovou náplň:
100 gměkkého tvarohu
30 gcukru krupice
1 ksžloutku
Na ořechovou náplň:
50 mlmléka
50 gmletých vlašských ořechů
20 gcukru krupice
Na meruňkovou náplň:
50 gsušených meruněk
Na dohotovení:
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru, dvou lžic polohrubé mouky a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout
2. Do mísy prosijeme zbylou polohrubou mouku, kterou smícháme se špetkou soli, vanilkovým cukrem a zbylým krupicovým cukrem, přidáme žloutky, zbylé vlažné mléko, vykynutý kvásek a vše propracujeme, nakonec přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
3. Mezitím si připravíme náplně; na tvarohovou náplň smícháme měkký tvaroh se žloutkem a krupicovým cukrem, na ořechovou přivedeme mléko k varu s krupicovým cukrem, přidáme na jemno mleté ořechy, krátce povaříme a necháme vychladnout, na meruňkovou nakrájíme meruňky na drobné kousky
4. Vykynuté těsto propracujeme a znovu necháme 20 minut kynout, pak rozválíme na plát 40×24 cm, který rozkrojíme na 3 pruhy 8×40 cm, do jejich středu dáme připravené náplně, okraje těsta dobře přitiskneme k sobě a prameny mírně rozválíme, potom je spleteme do copu, stočíme a spojíme
5. Věnec přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout, poté celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova (asi 40 minut), po vychladnutí pocukrujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

5 tipů, díky kterým o Velikonocích nepřiberete ani deko navíc

Sotva skončily Vánoce a přehoupli jsme se do nového roku a už zase jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním. Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc na jaře snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující tipy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy