REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Věnec se třemi náplněmi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Věnec z kynutého těsta plněný tvarohovou, ořechovou a meruňkovou náplní, pečený dozlatova, po upečení pocukrovaný.


Ingredience:
Na těsto:
300 gpolohrubé mouky
100 gmásla
80 gcukru krupice
20 gdroždí
150 mlmléka
3 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
1 ksvejce na potření
špetka soli
Na tvarohovou náplň:
100 gměkkého tvarohu
30 gcukru krupice
1 ksžloutku
Na ořechovou náplň:
50 mlmléka
50 gmletých vlašských ořechů
20 gcukru krupice
Na meruňkovou náplň:
50 gsušených meruněk
Na dohotovení:
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru, dvou lžic polohrubé mouky a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout
2. Do mísy prosijeme zbylou polohrubou mouku, kterou smícháme se špetkou soli, vanilkovým cukrem a zbylým krupicovým cukrem, přidáme žloutky, zbylé vlažné mléko, vykynutý kvásek a vše propracujeme, nakonec přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
3. Mezitím si připravíme náplně; na tvarohovou náplň smícháme měkký tvaroh se žloutkem a krupicovým cukrem, na ořechovou přivedeme mléko k varu s krupicovým cukrem, přidáme na jemno mleté ořechy, krátce povaříme a necháme vychladnout, na meruňkovou nakrájíme meruňky na drobné kousky
4. Vykynuté těsto propracujeme a znovu necháme 20 minut kynout, pak rozválíme na plát 40×24 cm, který rozkrojíme na 3 pruhy 8×40 cm, do jejich středu dáme připravené náplně, okraje těsta dobře přitiskneme k sobě a prameny mírně rozválíme, potom je spleteme do copu, stočíme a spojíme
5. Věnec přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout, poté celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova (asi 40 minut), po vychladnutí pocukrujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy