REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vietnamské letní závitky s arašídovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve Vietnamu jedí tyto závitky většinou jako lehký oběd. Arašídová omáčka jim dodává úžasnou chuť. Náplň se mění podle preferencí strávníků a také stavu ledničky.


Ingredience:
Na 12 kusů:
12 ksrýžového papíru na závitky (nesmažené!)
12 ksmražených předvařených krevet
2 ksmrkve
2 ksčervené masité papriky
1 ksokurka hadovka
1 kslistový salát
1/2 balenískleněných nudlí
čerstvé listy thajské bazalky
čerstvé listy koriandru
čerstvé listy máty
horká voda
sezamový olej na zákpnutí nudlí
Na arašídovou omáčku:
70 garašídového másla
2 ksstroužky česneku
1 kschilli paprička
2 lžícesójové omáčky
1 lžícehoisin omáčky
vlažná voda

Postup:
  1. Nudle zalité vařící vodou necháme 3 minuty luhovat, pak je scedíme, propláchneme studenou vodou, zakápneme je trochou sezamového oleje
  2. Na úzké dlouhé nudličky nakrájíme opláchnutou zeleninu, ze salátu odstraníme tuhí středy, nakrájíme ho na proužky, zelí nastrouháme
  3. Krevety namočíme na 30 minut do vlažné vody, pak je propláchneme, osušíme a přepůlíme
  4. Do vhodné ploché mísy nebo jiné vhodné nádoby s rovným dnem nalijeme vlažnou vodu, namalou chvíli do vody postupně ponoříme rýžový papír, stačí jen na pár sekund, papír pak přendáme na vhodnou tvrdou podložku, na papír začneme postupně vrstvit zeleninu, začneme kouskem salátu, pak dáme krevety, další zeleninu, nudle, nechejte nějaké okraje, cca 2 cm, pak závitek zabalíme, postranní okraje přehneme přes náplň, spodní část přetáhneme přes náplň, utáhneme, dobalíme… postup opakujeme, až vytvoříme všechny závitky
  5. Připravíme si arašídovou omáčku; chilli papričku zbavenou jadřince nasekáme na drobno, oloupané stroužky česneku podrtíme a nasekáme, arašídové máslo smícháme s omáčkou hoisin, sójovkou a připraveným česnekem a chilli papričkou, vše mírně zředíme vlažnou vodou a důkladně promícháme
  6. Závitky servírujeme s omáčkou ve vhodné menší misce.
Doporučení:

Rýžový papír se dnes dá běžně koupit, ale můžete si ho také připravit doma. Recept na rýžový papír najdete zde: Domácí rýžový papír

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy