REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vietnamské letní závitky s arašídovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve Vietnamu jedí tyto závitky většinou jako lehký oběd. Arašídová omáčka jim dodává úžasnou chuť. Náplň se mění podle preferencí strávníků a také stavu ledničky.


Ingredience:
Na 12 kusů:
12 ksrýžového papíru na závitky (nesmažené!)
12 ksmražených předvařených krevet
2 ksmrkve
2 ksčervené masité papriky
1 ksokurka hadovka
1 kslistový salát
1/2 balenískleněných nudlí
čerstvé listy thajské bazalky
čerstvé listy koriandru
čerstvé listy máty
horká voda
sezamový olej na zákpnutí nudlí
Na arašídovou omáčku:
70 garašídového másla
2 ksstroužky česneku
1 kschilli paprička
2 lžícesójové omáčky
1 lžícehoisin omáčky
vlažná voda

Postup:
  1. Nudle zalité vařící vodou necháme 3 minuty luhovat, pak je scedíme, propláchneme studenou vodou, zakápneme je trochou sezamového oleje
  2. Na úzké dlouhé nudličky nakrájíme opláchnutou zeleninu, ze salátu odstraníme tuhí středy, nakrájíme ho na proužky, zelí nastrouháme
  3. Krevety namočíme na 30 minut do vlažné vody, pak je propláchneme, osušíme a přepůlíme
  4. Do vhodné ploché mísy nebo jiné vhodné nádoby s rovným dnem nalijeme vlažnou vodu, namalou chvíli do vody postupně ponoříme rýžový papír, stačí jen na pár sekund, papír pak přendáme na vhodnou tvrdou podložku, na papír začneme postupně vrstvit zeleninu, začneme kouskem salátu, pak dáme krevety, další zeleninu, nudle, nechejte nějaké okraje, cca 2 cm, pak závitek zabalíme, postranní okraje přehneme přes náplň, spodní část přetáhneme přes náplň, utáhneme, dobalíme… postup opakujeme, až vytvoříme všechny závitky
  5. Připravíme si arašídovou omáčku; chilli papričku zbavenou jadřince nasekáme na drobno, oloupané stroužky česneku podrtíme a nasekáme, arašídové máslo smícháme s omáčkou hoisin, sójovkou a připraveným česnekem a chilli papričkou, vše mírně zředíme vlažnou vodou a důkladně promícháme
  6. Závitky servírujeme s omáčkou ve vhodné menší misce.
Doporučení:

Rýžový papír se dnes dá běžně koupit, ale můžete si ho také připravit doma. Recept na rýžový papír najdete zde: Domácí rýžový papír

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy