REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vietnamské letní závitky s arašídovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve Vietnamu jedí tyto závitky většinou jako lehký oběd. Arašídová omáčka jim dodává úžasnou chuť. Náplň se mění podle preferencí strávníků a také stavu ledničky.


Ingredience:
Na 12 kusů:
12 ksrýžového papíru na závitky (nesmažené!)
12 ksmražených předvařených krevet
2 ksmrkve
2 ksčervené masité papriky
1 ksokurka hadovka
1 kslistový salát
1/2 balenískleněných nudlí
čerstvé listy thajské bazalky
čerstvé listy koriandru
čerstvé listy máty
horká voda
sezamový olej na zákpnutí nudlí
Na arašídovou omáčku:
70 garašídového másla
2 ksstroužky česneku
1 kschilli paprička
2 lžícesójové omáčky
1 lžícehoisin omáčky
vlažná voda

Postup:
  1. Nudle zalité vařící vodou necháme 3 minuty luhovat, pak je scedíme, propláchneme studenou vodou, zakápneme je trochou sezamového oleje
  2. Na úzké dlouhé nudličky nakrájíme opláchnutou zeleninu, ze salátu odstraníme tuhí středy, nakrájíme ho na proužky, zelí nastrouháme
  3. Krevety namočíme na 30 minut do vlažné vody, pak je propláchneme, osušíme a přepůlíme
  4. Do vhodné ploché mísy nebo jiné vhodné nádoby s rovným dnem nalijeme vlažnou vodu, namalou chvíli do vody postupně ponoříme rýžový papír, stačí jen na pár sekund, papír pak přendáme na vhodnou tvrdou podložku, na papír začneme postupně vrstvit zeleninu, začneme kouskem salátu, pak dáme krevety, další zeleninu, nudle, nechejte nějaké okraje, cca 2 cm, pak závitek zabalíme, postranní okraje přehneme přes náplň, spodní část přetáhneme přes náplň, utáhneme, dobalíme… postup opakujeme, až vytvoříme všechny závitky
  5. Připravíme si arašídovou omáčku; chilli papričku zbavenou jadřince nasekáme na drobno, oloupané stroužky česneku podrtíme a nasekáme, arašídové máslo smícháme s omáčkou hoisin, sójovkou a připraveným česnekem a chilli papričkou, vše mírně zředíme vlažnou vodou a důkladně promícháme
  6. Závitky servírujeme s omáčkou ve vhodné menší misce.
Doporučení:

Rýžový papír se dnes dá běžně koupit, ale můžete si ho také připravit doma. Recept na rýžový papír najdete zde: Domácí rýžový papír

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy