REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vietnamské kuličky z vepřového masa v rajčatové omáčce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Třikrát pomleté vepřové maso spolu se slaninou, dochucené kořením a cibulí, opečené na pánvi, pak podušené v rajčatové omáčce. Původní název receptu je Ngọt mềm với Xíu Mại hai món ở Sài Gòn.


Ingredience:
250 gvepřového masa třikrát pomletého nebo jemně nasekaného
50 gslaniny pomleté spolu s vepřovým masem
3 kshouby shiitake, jen kloboučky
2 ksšalotky nebo fialové (červené cibule)
1,5 lžičkymoučkového cukru
1 lžičkakuliček černého pepře
1 lžičkasoli
Na rajčatovou omáčku:
2 ksvětší rajčata
1 ksmenší fialové (červené) cibule
1 lžičkamouky
několik stroužků česneku
rybí omáčka
olivový olej
voda
cukr

Postup:

1. Rozmixované nebo třikrát pomleté maso se slaninou promícháme s nasekanými houbami a nadrobno usekanou šalotkou
2. Dochutíme čerstvě podrceným pepřem, solí a cukrem, promícháme a vytvarujeme kuličky o něco menší než vejce
3. Na pánvi, na troše oleje, kuličky ze všech stran pozvolna opečeme, cca 10 minut
4. Připravíme si omáčku; oloupeme rajčata a nadrobno je nasekáme, nakrájenou cibuli a česnek orestujeme na oleji dozlatova, přidáme rajčata, dochutíme rybí omáčkou a cukrem, zahustíme 2 lžícemi vody, ve které jsem rozmíchali lžičku mouky
5. Rajčatovou omáčkou zalijeme masové koule v pánvi a celý pokrm dusíme 5-10 minut, nejlépe zaklopený
6. Takto upravené masové koule podáváme nejlépe s plátky čerstvého pečiva, těstovinami nebo rýží.

Doporučení:

Jako pojivo můžeme dát do masové směsi vajíčko, ale v původním receptu není uvedeno. Pokud přidáme do omáčky nasekané chilli papričky, pokrm bude pikantnější.

Poznámka:

Rybí omáčka je slaná a v receptu nahrazuje sůl.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy