Perkelt, klasika maďarské kuchyně, jde o hustší guláš v kterém nesmí chybět červená paprika, či rajčata. My jsme ho uvařili s přidáním růžovek, které chuťově připomínají telecí maso. Perkelt s růžovkami nemá chybu!
Ingredience:
750 g | vepřového plecka |
300 g | menších růžovek (masáků) |
50 g | slaniny |
2 dl | vývaru z kostí |
4 ks | oloupaná rajčata |
1 ks | větší červená paprika |
2 lžíce | rajského protlaku |
sladká červená paprika | |
špetka pálivé papriky | |
sádlo | |
kmín | |
sůl |
Postup:
- Plecko nakrájíme na větší kostky, slaninu na kostičky.
- Na sádle necháme zpěnit cibuli se slaninou. Přidáme kostky masa, posypeme červenou sladkou paprikou, osolíme, okmínujeme, orestujeme ze všech stran.
- Podlijeme trochou vývaru, rajským protlakem, maso dusíme, na mírném plameni, 20 – 25 minut.
- K masu přidáme nakrájenou papriku, rajčata, větší kusy růžovek, dusíme, až maso, zelenina, i růžovky změknou, zhruba 10 minut.
- Na závěr ochutíme perkelt pálivou paprikou, přisolíme.
Podáváme s rýží, nebo tarhoňou.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek