Půlky vepřového srdce povařené spolu s divokým kořením v mírně osolené vodě, pak nakrájené na plátky znovu povařené, spolu se zeleninou, ve vývaru po předchozím vaření, ten ještě doplněný o víno. Srdce na divoko podáváme s rýží, knedlíkem nebo chlebem.
Ingredience:
2 ks | vepřová srdce |
divoké koření | |
voda | |
sůl | |
Na dohotovení: | |
500 ml | vývaru ve kterém se vařilo srdce |
2 dl | červeného vína |
50 g | slaniny |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkev |
1 ks | petržel |
hladká mouka | |
mletý černý pepř | |
sádlo | |
sůl |
Postup:
- Vepřové srdce přepůlíme, očistíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme divoké koření (bobkový list, jalovec, nové koření, tymián, celý pepř) vaříme na mírném ohni do měkka, zhruba 90 minut.
- Přes cedník slijeme vývar, srdce necháme vychladnout a nakrájím na plátky.
- V hrnci na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a kostičky slaniny, zaprášíme moukou, jíšku naředíme vývarem.
- Přilijeme zbytek vývaru, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel, vložíme plátky srdce, nalijeme víno a povaříme 20 minut.
- Na závěr ochutíme utřeným česnekem, pepřem a solí.
Divoké koření: 2 ks bobkové listy, 4 ks kuličky jalovce, 4 ks kuličky nového koření, 1/2 lžičky tymiánu a 4 ks kuličky černého pepře
Srdce na divoko podáváme s rýží, knedlíkem nebo chlebem.
Poznámka:Text i foto: D. M.