Dušené vepřové maso s jablky a jablečným moštem.
Ingredience:
600 g | vepřové panenky |
0,2 l | neslazeného jablečného moštu |
0,2 l | kuřecího vývaru |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | citrónové šťávy |
1 lžička | cukru moučka |
2 ks | jablek |
1 ks | cibule |
mletý pepř | |
šalvěj | |
sůl |
Postup:
1. Vepřovou panenku zbavíme tučných částí, omyjeme, osušíme, nakrájíme na 8 medailónků 2. Opatrně naklepeme, osolíme a převážeme po obvodu nití, aby držely tvar
3. Na rozpáleném oleji orestujeme na mírném ohni nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova
4. Vhodíme mletý cukr a ještě 4 minuty restujeme, přidáme maso a po obou stranách zprudka opečeme do hněda (asi 3 minuty)
5. K masu přidáme nadrobno nasekanou šalvěj, přilijeme jablečný mošt, kuřecí vývar, přivedeme do varu a na mírném ohni dusíme do změknutí (asi 20 minut)
6. Každé jablko nakrájíme na 8 dílků, zbavíme jádřinců a pokapeme citrónovou šťávou
7. Asi 5 minut před dokončením přidáme k masu, opatrně promícháme a podle potřeby osolíme, opepříme
8. Před podáváním odstraníme nitě.
Podáváme například s vařenými bramborami a zeleninou.