Vepřové kotlety podušené doměkka na cibulce spolu s kořenovou zeleninou a kořením, poté šťáva se zeleninou prolisována, doplněná spařenými rozinkami, červeným vínem a dochucená špetkou cukru.
Ingredience:
4 ks | vepřových kotlet |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | cibule |
100 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
30 g | sádla |
100 ml | červeného vína |
2 lžíce | rozinek |
5 kuliček | celého pepře |
3 kuličky | nového koření |
hladká mouka | |
cukr | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Vepřové kotlety si omyjeme, osušíme, naklepeme, po obvodu několikrát nařízneme, osolíme, opepříme a lehce poprášíme hladkou moukou
2. Rozinky si přebereme, vložíme do cedníků, přelijeme vroucí vodou a necháme okapat
3. Pak si oloupeme cibuli a kořenovou zeleninu, cibuli nakrájíme na kolečka a zeleninu na tenké plátky
4. Ve větší pánvi rozehřejeme sádlo, vložíme cibuli a zeleninu, krátce orestujeme a přidáme vepřové kotlety, které opečeme z obou stran
5. Poté kotlety se zeleninou podlijeme troškou vody, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a dusíme doměkka, během dušení dle potřeby podléváme vodou a kotlety obracíme
6. Měkké kotlety vyjmeme, vložíme do kastrůlku, šťávu se zeleninou a cibulí na ně prolisujeme, přidáme rozinky, červené víno, dochutíme špetkou cukru, dobře prohřejeme a servírujeme.
Vhodnou přílohou je dušená rýže.