REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová plec na víně, houskový knedlík s lahůdkovou cibulkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kostky vepřové plece nebo krkovice podušené doměka ve vývaru a víně spolu s dalšími surovinami. Hotový pokrm servírovaný s poctivými domácími knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřové plece (může být i krkovice)
100 gslaniny
250 mlčerveného vína
2 lžícesádla
1 lžícerajského protlaku
2 ksmenší cibule
1 ksvětší mrkev
1 kspetržel
1/6 ksvětšího celeru
perník na zahuštění
bobkový list
nové koření
celý pepř
jalovec
tymián
vývar
cukr
ocet
sůl
Na knedlíky:
350 ghrubé mouky
200 mlmléka (dle potřeby)
2 hrstisekané natě z lahůdkové cibulky
2 ksžemle
1 ksvejce
cukr
sůl

Postup:
  1. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, zeleninu nakrájíme na větší kousky stejně jako slaninu, cibuli nasekáme na drobno
  2. V hrnci se silným dnem rozpálíme sádlo, přidáme slaninu, kterou vyškvaříme, pak zeleninu, cukr, ocet, po chvíli cibuli, vše restujeme do zlatova
  3. Pak vložíme maso, zarestujeme, dáme protlak a po chvíli červené víno, vývar a koření, zvolna dusíme do měkka
  4. Na závěr zahustíme perníkem.

Příprava knedlíků:

  1. Do prosáté mouky nadrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme trochou vlažného mléka, když vzejde kvásek, přidáme ostatní suroviny (mléko, vejce, sůl), nakonec pokrájené žemle a posekanou cibulovou nať
  2. Prohněteme, necháme vykynout
  3. Tvoříme kulaté knedlíky o průměru asi deset centimetrů, necháme odpočinout
  4. Zavařujeme v osolené vroucí vodě 10-12 minut.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy