REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová plec na víně, houskový knedlík s lahůdkovou cibulkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kostky vepřové plece nebo krkovice podušené do měkka ve vývaru a víně spolu s dalšími surovinami. Hotový pokrm servírovaný s poctivými domácími knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřové plece (může být i krkovice)
100 gslaniny
250 mlčerveného vína
2 lžícesádla
1 lžícerajského protlaku
2 ksmenší cibule
1 ksvětší mrkev
1 kspetržel
1/6 ksvětšího celeru
perník na zahuštění
bobkový list
nové koření
celý pepř
jalovec
tymián
vývar
cukr
ocet
sůl
Na knedlíky:
350 ghrubé mouky
200 mlmléka (dle potřeby)
2 hrstisekané natě z lahůdkové cibulky
2 ksžemle
1 ksvejce
cukr
sůl

Postup:
  1. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, zeleninu nakrájíme na větší kousky stejně jako slaninu, cibuli nasekáme na drobno
  2. V hrnci se silným dnem rozpálíme sádlo, přidáme slaninu, kterou vyškvaříme, pak zeleninu, cukr, ocet, po chvíli cibuli, vše restujeme do zlatova
  3. Pak vložíme maso, zarestujeme, dáme protlak a po chvíli červené víno, vývar a koření, zvolna dusíme do měkka
  4. Na závěr zahustíme perníkem.

Příprava knedlíků:

  1. Do prosáté mouky nadrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme trochou vlažného mléka, když vzejde kvásek, přidáme ostatní suroviny (mléko, vejce, sůl), nakonec pokrájené žemle a posekanou cibulovou nať
  2. Prohněteme, necháme vykynout
  3. Tvoříme kulaté knedlíky o průměru asi deset centimetrů, necháme odpočinout
  4. Zavařujeme v osolené vroucí vodě 10-12 minut.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy