REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová pečeně s knedlíkem a zelím

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečená vepřová kýta, krkovice nebo pečeně bez kosti, servírovaná s kysaným červeným nebo bílým zelím a houskovými knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřové kýty, krkovice nebo pečeně bez kosti
600 gkysaného bílého nebo červeného zelí (může být i oboje)
350 mlmasového vývaru
2 kscibule
1 lžícepolohrubé mouky
1 lžícesádla
kmín
cukr
sůl

Postup:

1. Do omytého a osušeného masa vetřeme sůl, posypeme ho kmínem
2. Oloupeme jednu cibuli, nakrájíme ji na tenká kolečka, která rozprostřeme do pekáčku
3. Na cibuli položíme připravené maso, podlijeme trochou vývaru a zaklopené dusíme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 90 minut, maso občas přeléváme výpekem a podléváme vývarem
4. Jakmile je maso téměř měkké, dopečeme ho odkryté při teplotě kolem 190 °C
5. Zbylou cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a necháme ji zesklovatět na rozpuštěném sádle
6. Přidáme okapané zelí, promícháme, dochutíme solí, cukrem a kmínem, podlijeme trochou vody nebo vývaru, na mírném ohni dusíme asi 25 minut (bílé zelí sladíme méně, než zelí červené)
7. Pečeni vyjmeme z výpeku, ten vydusíme do tuku, poprášíme trochou mouky a 3 minuty ji v tuku restujeme, pak zalijeme zbylým vývarem a šťávu asi 5 minut povaříme
8. Maso nakrájené na plátky vrátíme do šťávy prohřát
9. Jednotlivé porce masa podáváme podlité šťávou, obložené houskovými knedlíky a zelím.

Doporučení:

Recept na houskové knedlíky najdete zde: Kynuté knedlíky přílohové.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy