REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová pečeně s knedlíkem a zelím

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečená vepřová kýta, krkovice nebo pečeně bez kosti, servírovaná s kysaným červeným nebo bílým zelím a houskovými knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřové kýty, krkovice nebo pečeně bez kosti
600 gkysaného bílého nebo červeného zelí (může být i oboje)
350 mlmasového vývaru
2 kscibule
1 lžícepolohrubé mouky
1 lžícesádla
kmín
cukr
sůl

Postup:

1. Do omytého a osušeného masa vetřeme sůl, posypeme ho kmínem
2. Oloupeme jednu cibuli, nakrájíme ji na tenká kolečka, která rozprostřeme do pekáčku
3. Na cibuli položíme připravené maso, podlijeme trochou vývaru a zaklopené dusíme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 90 minut, maso občas přeléváme výpekem a podléváme vývarem
4. Jakmile je maso téměř měkké, dopečeme ho odkryté při teplotě kolem 190 °C
5. Zbylou cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a necháme ji zesklovatět na rozpuštěném sádle
6. Přidáme okapané zelí, promícháme, dochutíme solí, cukrem a kmínem, podlijeme trochou vody nebo vývaru, na mírném ohni dusíme asi 25 minut (bílé zelí sladíme méně, než zelí červené)
7. Pečeni vyjmeme z výpeku, ten vydusíme do tuku, poprášíme trochou mouky a 3 minuty ji v tuku restujeme, pak zalijeme zbylým vývarem a šťávu asi 5 minut povaříme
8. Maso nakrájené na plátky vrátíme do šťávy prohřát
9. Jednotlivé porce masa podáváme podlité šťávou, obložené houskovými knedlíky a zelím.

Doporučení:

Recept na houskové knedlíky najdete zde: Kynuté knedlíky přílohové.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy