Kapsa z krkovičky plněná švestkami a jablky, upečená doměkka, servírovaná s omáčkou ze smetany a rybízového želé.
Ingredience:
1,5 kg | vepřové krkovice |
150 g | sušených švestek |
100 ml | smetany |
4 lžíce | oleje |
1 lžíce | rybízového želé |
1-2 šálky | masového vývaru |
2 ks | kyselejších jablek |
špetka mletého zázvoru | |
bílý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Sušené švestky bez pecek zalijeme vodou, povaříme a necháme vychladnout
2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a rozkrájíme na kostky
3. Maso omyjeme, osušíme, prořízneme do něho kapsu, kterou vytřeme solí, pepřem, špetkou mletého zázvoru, naplníme švestkami i jablky a zašijeme
4. V pekáčku na rozehřátém oleji maso ze všech stran opečeme, podlijeme trochou vývaru, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme maso doměkka (1-1,5 hodiny) za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podlévání vývarem
5. Měkké maso vyjmeme a udržujeme teplé, ve vypečené šťávě dobře rozmícháme smetanu a rybízové želé, povaříme do zhoustnutí, ochutíme solí i pepřem
6. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s vařenou rýží.