Tip na netradičně servírovanou panenku nejprve marinovanou, pak zprudka opečenou na oleji, nakonec dopečenou v troubě doměkka, servírovanou přelitou jahodovým přelivem.
Ingredience:
500 g | marinované bio vepřové panenky (naložená v oleji s trochou česneku a soli z předchozího dne) |
300 g | čerstvých bio jahod |
20 g | bio třtinového cukru |
50 ml | červeného bio vína |
1 lžička | citronové šťávy z bio citronu |
1 lžička | bio octa balsamico |
snítka čerstvého rozmarýnu | |
špetka soli |
Postup:
- Marinovanou panenku rozdělte na stejné špalíčky. Zprudka je opečte na pánvi s trochou oleje tak, aby se maso ze všech stran zatáhlo. Opečte dozlatova.
- Přendejte do pekáčku a vložte do předehřáté trouby na 220 °C. Pečte zhruba 15 minut.
- Po upečení ji nechte chvilku odpočinout. Můžete ji rozkrájet na plátky či podávat vcelku.
- Během pečení si připravte přeliv. Jahody rozmixujte a přidejte k nim do hrnce cukr, citronovou šťávu, balsamico, rozmarýn a špetku soli. Vše povařte zhruba 5 minut a přilijte víno. Poté vařte ještě dalších 5 minut, dokud se nevypaří alkohol.
- Panenku přelijte hotovým jahodovým přelivem a podávejte se salátem či opečenými bramborami.
Recept k článku: Jahody, konečně!