REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová kýta na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z tradičních pokrmů našich babiček. Pečená kýta servírovaná politá smetanovou omáčkou připravenou z výpeku.


Ingredience:
750 gvepřové kýty v celku
100 gkořenové zeleniny
50 gmásla
40 gslaniny
20 ghladké mouky
10 gcukru
250 mlzakysané smetany
4 kskuličky černého pepře
2 kszrnka nového koření
1 kscitrónu
1 lvývaru z bujonové kostky
trochu tymiánu
sůl

Postup:

1. Očištěné, oprané vepřové maso z kýty osušíme, necháme ho vcelku, prošpikujeme nudličkami na proužky nakrájené slaniny a ze všech stran osolíme
2. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) oškrábeme, opláchneme, nakrájíme na nudličky
3. Připravíme si vývar z bujonové kostky podle návodu
4. V hrnci rozpálíme máslo a zbytky slaniny a osmažíme na něm nakrájenou kořenovou zeleninu
5. Přidáme pepř, nové koření a tymián, potom vložíme maso, které podlijeme vývarem a nejprve v troubě vyhřáté na 200 °C dusíme ho pod pokličkou, ke konci pokličku odstraníme a nepřikryté maso opečeme po obou stranách dočervena
6. Upečené maso vyndáme z hrnce a nakrájíme ho na plátky
7. Šťávu z masa rozmixujeme i se zeleninou, potom do ní přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, ochutíme citrónovou šťávou a případně obarvíme karamelem (pro méně zkušené kuchtíky stačí přidat do omáčky lžičku cukru)
8. Omáčku dle chuti ještě okořeníme pepřem, případně ji přisolíme
9. Jednotlivé porce masa servírujeme přelité omáčkou.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme houskové knedlíky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy