REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová kýta na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z tradičních pokrmů našich babiček. Pečená kýta servírovaná politá smetanovou omáčkou připravenou z výpeku.


Ingredience:
750 gvepřové kýty v celku
100 gkořenové zeleniny
50 gmásla
40 gslaniny
20 ghladké mouky
10 gcukru
250 mlzakysané smetany
4 kskuličky černého pepře
2 kszrnka nového koření
1 kscitrónu
1 lvývaru z bujonové kostky
trochu tymiánu
sůl

Postup:

1. Očištěné, oprané vepřové maso z kýty osušíme, necháme ho vcelku, prošpikujeme nudličkami na proužky nakrájené slaniny a ze všech stran osolíme
2. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) oškrábeme, opláchneme, nakrájíme na nudličky
3. Připravíme si vývar z bujonové kostky podle návodu
4. V hrnci rozpálíme máslo a zbytky slaniny a osmažíme na něm nakrájenou kořenovou zeleninu
5. Přidáme pepř, nové koření a tymián, potom vložíme maso, které podlijeme vývarem a nejprve v troubě vyhřáté na 200 °C dusíme ho pod pokličkou, ke konci pokličku odstraníme a nepřikryté maso opečeme po obou stranách dočervena
6. Upečené maso vyndáme z hrnce a nakrájíme ho na plátky
7. Šťávu z masa rozmixujeme i se zeleninou, potom do ní přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, ochutíme citrónovou šťávou a případně obarvíme karamelem (pro méně zkušené kuchtíky stačí přidat do omáčky lžičku cukru)
8. Omáčku dle chuti ještě okořeníme pepřem, případně ji přisolíme
9. Jednotlivé porce masa servírujeme přelité omáčkou.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme houskové knedlíky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy