Jeden z tradičních pokrmů našich babiček. Pečená kýta servírovaná politá smetanovou omáčkou připravenou z výpeku.
Ingredience:
750 g | vepřové kýty v celku |
100 g | kořenové zeleniny |
50 g | másla |
40 g | slaniny |
20 g | hladké mouky |
10 g | cukru |
250 ml | zakysané smetany |
4 ks | kuličky černého pepře |
2 ks | zrnka nového koření |
1 ks | citrónu |
1 l | vývaru z bujonové kostky |
trochu tymiánu | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné, oprané vepřové maso z kýty osušíme, necháme ho vcelku, prošpikujeme nudličkami na proužky nakrájené slaniny a ze všech stran osolíme
2. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) oškrábeme, opláchneme, nakrájíme na nudličky
3. Připravíme si vývar z bujonové kostky podle návodu
4. V hrnci rozpálíme máslo a zbytky slaniny a osmažíme na něm nakrájenou kořenovou zeleninu
5. Přidáme pepř, nové koření a tymián, potom vložíme maso, které podlijeme vývarem a nejprve v troubě vyhřáté na 200 °C dusíme ho pod pokličkou, ke konci pokličku odstraníme a nepřikryté maso opečeme po obou stranách dočervena
6. Upečené maso vyndáme z hrnce a nakrájíme ho na plátky
7. Šťávu z masa rozmixujeme i se zeleninou, potom do ní přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, ochutíme citrónovou šťávou a případně obarvíme karamelem (pro méně zkušené kuchtíky stačí přidat do omáčky lžičku cukru)
8. Omáčku dle chuti ještě okořeníme pepřem, případně ji přisolíme
9. Jednotlivé porce masa servírujeme přelité omáčkou.
Jako přílohu podáváme houskové knedlíky.