REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová krkovička s perníkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky krkovičky dušené na cibulovém základě s mrkví, celerem a kořením doměkka, servírovaná s noky přelitá perníkovou omáčkou.


Ingredience:
4 ksplátků krkovičky
4 kskuliček nového koření
4 kskuliček černého pepře
1 ksplátku starého chleba
1 ksmrkve
1 kscibule
1/4 ksceleru
1 lžičkamletého zázvoru
1 lžičkamletého kmínu
150 mlpšeničného piva
50 gstrouhaného perníku
rostlinný olej
mletý pepř
voda
sůl
Na noky:
500 mlmléka
200 gkrupice
120 gmásla
2 ksžloutků
mletý muškátový oříšek
voda
sůl

Postup:

1. Cibuli, mrkev i celer očistíme a nakrájíme na drobné kostičky
2. Očištěné maso opláchneme, osušíme, zlehka naklepeme, po krajích nařízneme, aby se během dušení maso nezkroutilo, osolíme, opepříme a ve vyšší pánvi na rozehřátém oleji opečeme po obou stranách dozlatova
3. Pak maso vyjmeme, ve výpeku osmahneme nakrájenou zeleninu, přidáme mletý zázvor, mletý kmín, kuličky pepře i nového koření, vložíme zpět plátky masa, podlijeme pšeničným pivem a pod pokličkou zvolna dusíme doměkka, podle potřeby podléváme vodou
4. Měkké maso vyndáme a udržujeme ho v teple, šťávu zahustíme na jemno nastrouhaným perníkem i rozmělněným chlebem, krátce povaříme a dochutíme podle potřeby
5. Na noky v kastrůlku svaříme mléko s máslem, přidáme 150 g krupice i špetku muškátového oříšku, za stálého míchání vaříme, dokud se kaše nezačne odlepovat od hrnce, poté necháme zchladnout, pak vmícháme žloutky, zbytek krupice, sůl a dobře promícháme, potom pomocí dvou lžic tvarujeme noky, které vaříme ve vroucí osolené vodě asi 8 minut, noky vyndáme a necháme okapat
6. Plátky masa rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme s uvařenými noky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy