REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová kýta plněná masovou fáší se sýrem, lehký bramborový salát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Naklepané řízky z vepřové kýty potřené hořčicí, obložené masovou fáší nastavenou sýrem, zamotané do tvaru závitků, upečené v troubě podlité vývarem, servírované s lehkým bramborovým salátem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 ksřízky z kýty
2 ksstroužky česneku
1 ksžemle
200 gmleté plece
150 gsýra holandského typu
50 gmásla
muškátový oříšek
vývar
pepř
sůl
Na bramborový salát:
300 gbrambor uvařených ve slupce
2 kskyselé okurky
1 kscibule
2 lžíceslunečnicového oleje
2 lžícedijonské hořčice
1 malá plechovkasterilovaného hrášku
worchester
cukr
pepř
sůl

Postup:
  1. Mleté maso důkladně propracujeme s trochou ledové vody, přidáme sůl, pepř, utřený česnek, muškát, nastrouhaný sýr a v mléce namočenou žemli
  2. Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme slabě hořčicí a poklademe fáší
  3. Vytvoříme závitky, které vyskládáme do pekáčku, přidáme máslo, vývar a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, přikryté, asi tři čtvrtě hodiny do měkka
  4. Vývar nakonec zredukujeme, zaprášíme moukou a provaříme.

Příprava salátu:

  1. Brambory oloupeme, smícháme jse s cibulí, kterou jsme si nakrájeli, hráškem, kyselou okurkou a nakonec dresinkem z oleje, cukru, soli, pepře, worchesteru a hořčice
  2. Vznikne emulze, kterou vmícháme do salátu
  3. Salát ještě dochutíme soí, promícháme a necháme v lednici čtyři hodiny odpočinout.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy